Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти у нас

Регионалният министър Гроздан Караджов се срещна с посланика на Италия у нас Джузепина Дзара.

„Един от основните ми приоритети е подобряването на пътната инфраструктура в страната“, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с Джузепина Дзара - посланик на Италианската република в България.

Италия е важен партньор на България и е ключов инвеститор в българската икономика.

Регионалният министър е запознал посланик Дзара с конкретни приоритети в областта на пътната инфраструктура - изграждането на три тунела под Стара планина – „Шипка“, „Петрохан“ и „Черно море“ (по протежението на едноименната бъдеща автомагистрала). Правителството планира и изграждането на четири нови моста на река Дунав - при Русе, Силистра, Оряхово и Никопол от българска страна.

Министър Караджов е  категоричен, че България отдава голямо значение на изграждането на паневропейския транспортен коридор номер 8, който е най-късата връзка между Адриатика и Черно море. „Изграждането на транспортната инфраструктура по него е основен приоритет, защото изоставането е факт“, отбелязва Караджов. От взаимен интерес за България и Република Северна Македония е създаването на модерно трасе по направлението Гюешево - Кюстендил - Дупница, което ще осигури бърза връзка между АМ „Струма“ и границата с Република Северна Македония. Пътят е част от основната трансевропейска мрежа и трябва да е готов до 2030 година.

„Първата ми цел е да подобря сътрудничеството между България и Италия в стратегически сектори като транспорт, инфраструктура, дигитализация и енергетика“, отбелязва Джузепина Дзара. Тя подчертава, че италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти в страната, в т. ч. пътни и жп проекти, чието изпълнение е важно за развитието на търговско-икономическите отношения между България и Италия.

Посланик Дзара е изтъкнала опита на италианските фирми в тунелното строителство, в сферата на жилищната политика и енергийната ефективност, който би бил полезен за българските партньори.

Италия е един от основните търговски партньори на България в Европейския съюз. За периода между януари и октомври миналата година български фирми са изнесли стоки за 4.10 млрд. лева, което представлява ръст от 31.7% на годишна база. Заедно с това расте и вносът от Италия като за десетте месеца той е на стойност 4.10 млрд. лева, което е увеличение от 17% спрямо същия период на 2020-а. Може да се очаква и засилване на търговията като вземем предвид и това, че през октомври 813 италианци са пътували до нашата страна със служебна цел, а през ноември те са 815.

Facebook logo
Бъдете с нас и във