Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италиански компании търсят пазар в България

Италиански компании, които търсят нов пазар и партньорства в България. Желанието на компаниите е да регистрират фирми в България, както и да работят чрез регистрирани фирми в секторите – земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика и услуги.

Това стана ясно след среща на заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и представители на италиански компании. Тя представи предимствата на България, както и мерките за насърчаване на инвеститорите, които страната ни предлага. Министърът обеща пълна административна подкрепа по целия път – от първоначалния интерес до реализирането на конкретна инвестиция“, подчерта Иванова.

„Мерките, които предприемаме в подкрепа на бизнеса, подобряване на неговата конкурентоспособност и улесняване на достъпа му до международните пазари, дават възможност за сътрудничество с италиански партньори. В края на 2018 г. са отчетени преки чуждестранни инвестиции от Италия в България в размер на 2.526 млрд. евро. Това нарежда страната на 4-то място по размер на преките чуждестранни инвестиции в страната ни след Холандия, Австрия и Германия", каза Иванова.

Министърът каза още, че Италия е водещ външнотърговски партньор на България. Тя поясни, че това се потвърждава, както от непрекъснато увеличаващият се брой италиански фирми, опериращи на българския пазар, така и от ускорения темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни през последните няколко години.

За 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на 4 855.4 млн. евро, което нарежда Италия на второ място за периода като търговски партньор на България, след Германия, като износът е в размер на 2 433.4 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във