Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИТАЛИАНСКА СЯНКА ПАДА ВЪРХУ КОНКУРСА ЗА ВТОРИ GSM

Почти няма голяма приватизационна сделка или процедура за издаване на лиценз, която да се е разминала без оспорване на резултатите от загубили кандидати. Да си припомним само продажбата на фармацевтичните предприятия, на авиокомпания Балкан, провалената сделка за БТК, отдаването на концесия на ВиК - София, или последния конкурс за национална телевизия... Рядко претенциите на обидените стигат до съда, но отзвукът за България в средите на големите чуждестранни инвеститори определено не е добър.


През декември на Държавната комисия по далекосъобщения ще й се наложи да проведе публичен търг с тайно наддаване за лиценз за втори GSM-оператор. Документи за участие в него ще се купуват до 30 ноември, а самото наддаване ще е на 15 декември. Без съмнение, претендентите ще са големи компании, защото според предварителните изисквания трябва да са действащи оператори в поне две страни, с минимум 2 млн. абонати и с имат най-малко тригодишен опит в поддържането на GSM-мрежи.


Тръжни книжа засега са закупили турските фирми Телсим и Тюрксел, Телесистемс интернешънъл уайрлес корпорейшън- Холандия, българското представителство на норвежкия оператор Теленор, както и РТК Мобиком. За информацията платиха и няколко консултанти - Артур Андерсен, Делойт и Туш, Хедон инвестмънт корпорейшън - САЩ, Трон на скандално известния Красимир Стойчев, Комерсиал Капитал Ентърпрайсиз Лимитид - Кипър, Капш Акциенгезелшафт - Виена, и Етева България. Етева е дружество на едноименната инвестиционна банка от групата на Националната банка на Гърция. Явно просто от любопитство по 250 лв. за документацията дадоха и БТК и представителството на един от кандидатите за доставчик на оборудване за GSM мрежата - шведската Ериксон.


Очаква се в скоро време към този списък да се присъединят и английската Водафон (Vodafone), шведската Миликом (Millicom) и унгарската Матав (Matav).


Търгът у нас ще се проведе в доста лош период. Европейските телекомуникации са разтърсени от скандала около наддаването за лицензи за трето поколение GSM-мрежи в Италия. В него за пет лиценза участваха шест консорциума. Италианското правителство очакваше да получи около 20 млрд. щ. долара, с които щеше да намали дълга си до нивото, изисквано за страните от Европейския съюз. Подобни надежди изглеждаха напълно оправдани, като се има предвид, че при подобни конкурси във Великобритания бяха получени 34 млрд. щ. долара, а в Германия - 42 млрд. щ. долара. Вместо това обаче наддаването в Италия приключи само за три дни и донесе едва 10 млрд. щ. долара, след като от надпреварата се отказа консорциумът Блу, зад който стояха Бритиш телеком (British telecom) и италианската Аутостраде (Autostrade). Недоволни от крайния резултат, италианските власти поискаха от Европейската комисия да разследва всички аукциони, проведени на Стария континент, за да се установи дали е имало предварителни уговорки между участниците в тях. За лицензи за трето поколение GSM-мрежи в Европа до този момент са похарчени над 84 млрд. щ. долара.


Междувременно италианците се опитват да приберат депозита на Блу, който е 1.7 млрд. щ. долара. За сравнение - депозитът за нашия търг за втори GSM-оператор ще е 2 млн. лева. Но никак няма да е изненада, ако и у нас участниците неофициално се разберат да не надвишават определена сума.


Според финансовия консултант Владимир Каролев пък е много вероятно някой от кандидатите да бъде подтикнат от правителство да даде нереално висока цена за лиценза за втори GSM срещу обещанието да получи по-късно безпроблемно и БТК. Търгът в България ще започне от 40 млн. щ. долара, а стъпката при наддаването ще е 5 млн. долара. За Каролев нормалната цена на лиценза е не повече от 60 млн. долара.


Във всеки случай кандидатите ще трябва добре да си направят сметката, защото освен цената за лиценза ще е необходимо да инвестират и поне 100 млн. щ. долара за телекомуникационно оборудване. А и възвръщаемостта на инвестицията ще е бавна. Потенциалът на пазара на мобилни комуникации в България е твърде малък. Сегашните два оператора - МобилТел и РТК Мобиком, имат общо около 560 хил. абонати, което прави около 7% от населението. Прогнозата на английската консултантска фирма Пирамид рисърч (Pyramid research) е до края на 2005 г. мобилни телефони да имат 22.5% от живеещите в нашата страна. Ако тази преценка се окаже вярна, през следващите пет години трите български оператора ще се борят за привличането на близо 1.2 млн. клиенти. И на новата компания, разбира се, ще е най-трудно. Тя ще е принудена да започне набирането на абонатите си от нула, докато конкуренцията ще свали съществено сегашните цени на разговорите и на постоянните такси. Все пак, броят на потенциалните клиенти на мобилните мрежи у нас ще зависи основно от цялостното икономическо развитие на страната. А него едва ли някой би се заел да прогнозира за срок от пет години напред.


Междувременно на 1 ноември израелската инвестиционна компания Данкер призна, че преговаря заедно с унгарската Матав (собственост на Дойче телеком) и други инвеститори за покупката на пакет акции от МобилТел. От Данкер не уточняват за какъв процент от капитала на дружеството става въпрос. Намеренията на двете компании да приключат дю дилиджънса му до края на ноември и да представят оферта в началото на декември. Мобилният оператор подготвя заедно с инвестиционната банка Мерил Линч и пускането на емисия на международните капиталови пазари. От МобилТел коментираха за БАНКЕРЪ, че работата по проекта вероятно ще завърши в началото на 2001 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във