Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италианци оставят руини в Пампорово

Изоставени  полупостроени хотели,  борчове за милиони и много работа за частните съдебни изпълнители и синдиците на фалирали или преминаващи през  процедури по несъстоятелност дружества. Това е само част от картината, която остави след себе си строителната инвазия по нашите курорти.

Ненаситната лакомия на наши, а често и чуждестранни инвеститори със съмнителен предприемачески морал загробиха  десетки банки  с илюзорните си проекти.  

Такъв е случаят с

"База за отдих "Родопи Даймънд"

в курортния комплекс "Пампорово", собственост на дружеството с ограничена отговорност "Проджест Родопи Даймънд"(собственост на седем  италиански граждани, сред които - Фабрицио Алемано,  американецът Джефри Кърк Стоун и двама български предприемачи ) и регистрирано с  капитал от 10 хил. лева. Обектът  е обявен за  публична продан  от пловдивския частен съдебен изпълнител Петко Мъчкарски  заради натрупани дългове, а и  в качеството му  на ипотекарен длъжник.

Преди години проектът за комплекс  "Родопи Даймънд"  беше рекламиран като  един от най-атрактивните в  курорта "Пампорово". Той беше замислен като две терасовидно разположени сгради в близост до централната част на ски курорта (на 150 м от хотел "Пампорово" и от църквата) и на 10 минути път пеша от ски  пистите и лифтовете.  За да бъдат убедени бъдещите инвеститори в проекта в неговата перспективност и ефективност, в съобщенията на компанията се казваше: "Самият факт, че Родопи Даймънд е част от световноизвестната верига Best Western, e достатъчно показателен за ненадминатото качество на изпълнение на груб строеж и довършителни работи, както и осигуряването на най-добрите удобства в района."

Само че от всички тези розови мечти, предназначени за бъдещите купувачи на апартаментите в комплекса, останаха само... мечти.

Сега, според официалните документи, реалният длъжник,  заради който се стигна до  продажбата на недовършените градежи, е фирма "Булмикс Пампорово" ООД, собственост на регистрираното в САЩ дружество "Леви Инвест ЛЛК" и на строителния  предприемач  Петър Константинов. На нея  италианците са отстъпили правото на строеж върху бъдещият комплекс. Междувременно обаче  върху дружествените дялове на Константинов са наложени няколко  запора, за  два от които очевидно задълженията не са изпълнени.   Първият е от август 2009-а и е на стойност 200 хил. лв. в полза на едноличното дружество с ограничена отговорност  "Интерпроект", собственост на руската гражданка Галина Гаврилюк. Вторият е в полза на Обединена българска банка и е в размер на 1 523 711.70 лева.

Именно заради тези задължения през сегашната  седмица започват огледите от  мераклиите да закупят вкупом 45-те малки апартамента, разположени на площ от 30 до 65 кв. м, които са част от оставения на груб строеж  апарт хотел  в зимния ни курорт. Началната тръжна цена за всички тях е определена на 766 487.20 лева.

От обявлението на частния съдебен изпълнител става ясно, че върху тези имоти има и друга възбрана, наложена от Националната агенция по приходите, но размерът на задължението към нея  не е описано в документа.

Любопитното в случая е, че

дългове  в случая има не само строителят на комплекса -  самият собственик на имота "Проджест Родопи Даймънд" също не е в бляскаво финансово състояние. Върху дяловете на част от  българските  съдружници в него също са наложени възбрани.  В Търговския регистър в  партидата на дружеството открихме вписано още едно запорно съобщение, издадено от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, от което става ясно, че дяловете на единия от съдружниците - строителния предприемач Найден Колев, са запорирани заради кредит към  "Банка Пиреос България", чиято главница на този дълг  е на стойност  близо милион (500 хил.евро).

Трупането на дългове у нас, които на практика едва ли някога ще бъдат върнати на кредиторите, очевидно се е превърнало в част от "инвеститорските"  схеми  в България, за които в. "БАНКЕРЪ" разказва от години.

В този случай обаче, макар да не става дума за десетки милиони, не са подминаване играчите в него. През пролетта на 2016-а стана ясно, че едни  от основните италиански съдружници във фирмата собственик на зарязания градеж - Фабрицио Алемано, американецът Джефри Кърк Стоун - в компанията на българите Найден Колев и Навин Апостолов, бяха забъркани в скандала с подпалените тютюневи складове в Пловдив. Още по това време в. "БАНКЕРЪ" разказа

 кой точно притежава сградата

в Пловдив и кой има интерес от случилото се. Оказа се, че тя е собственост на едноличното дружество с ограничена отговорност "Одрин 8", създадено  през април 2009-а, с първоначален капитал от 5 хил. лева. Той  впоследствие е увеличен на 2 505 000 лева.  Едноличен собственик на "Одрин 8" най-напред е бил бизнесменът Красимир Гергов, но  на 19 август 2009-а той продава тази фирма  на акционерното дружество "Пи Джей Трейд". Според информацията в Търговския регистър нейни акционери са две търговски дружества: "Кари 9" (собственост на италианеца  Роберто Тронкони), което притежава най-голям брой акции (150 от общо 500), и регистрираното в Италия дружество "Имобиларе падина 2", чийто пълномощник е Георги Бранеков. Той управлява и самата "Пи Джей Трейд". Останалите осем акционери също са италианци. Предмет на дейност на дружеството са придобиване, управление, експлоатация и разпореждане с недвижими имоти, предприемачество, проектиране, проучване, строителство на жилищни и индустриални постройки.

Мераците  за застрояване на мястото

датират от години, а фирма "Одрин 8" отдавна беше изготвила инвестиционен проект с претенциозното наименование "Изграждане на мултифункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг". Той предвиждаше хотелска част, ресторант, кафене и магазини и общежития с подземен паркинг на три нива.

По информация от пловдивските медии  пет години по-рано името на Георги Бранеков се споменава във връзка и с това на Фабрицио Алемано. Те се опитали да бутнат кино "Космос" чрез компанията си "Проджест Груп". Тя е еднолична собственост на Алемано, а Бранеков е бил неин управител до юни 2015 година. Според Търговския регистър, Алемано е бил и член на съвета на директорите на самата "Пи Джей Трейд" (до 2014 година). Сега дружеството се управлява от борд, в който освен Бранеков влизат Александър Николич и Десислава Колева.

По това време се разбра,  че бедняк от Кючук Париж е наследил  компании с огромни дългове към хазната, свързани именно с Фабрицио Алемано. Така например стана ясно, че бившата компания на Алемано и на Джефри Кърк Стоун, която сега е прехвърлена на Иван Пенчев,  е ощетила  държавата със 163 171 лева. Пенчев купува и друга фирма на чуждестранните инвеститори - "Комеракс", като наследява натрупаните преди покупката  545 032 лв. задължения към хазната. Компанията "Севън Хилс Девелъпмент", в която "Комеракс" има дялово участие пък дължеше  на държавата 243 068 лева. Или общо  трите дружества "висят"  към хазната  с несъбираемите над 950 хил. лева. 

Върху имотите на друга фирма, свързана със същите "герои" -  "Севън хилс дивелъпмънтс", която се управлява от  Найден Колев, също са  наложени сериозен брой запори от няколко банки. Нейни имоти също се продават  от частни съдебни изпълнители във връзка с различни съдебни дела.

С думи прости, от всичко казано дотук (пък и от много други случаи) прозира изводът, че  повечето  от инвеститорите, които гастролират на наша територия, са  по-скоро финансови играчи, отколкото реални предприемачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във