Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италианци, французи, руснаци и българи в конкурса за нов облик на площад "Св. Неделя"

Италианци, французи, руснаци и българи продължават във втората фаза в конкурса за нов облик на площад "Св. Неделя". Днес приключи работата на журито в първия етап от Международния конкурс за идеен проект за обновяване на площада в историческия център на София.

Определени са седемте участника, на които Столична община ще изпрати покани да разработят идейни проекти: Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио "Паола Вигано"; "Конкурент – 90" ЕООД; Студио "Вилмот"; Студио "Фуксас"; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

Конкурсът се провежда от международно жури, в което участваха арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова – представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов – главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах – главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци – директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей – София – д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева – юрист от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито беше  Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към Столичен общински съвет.

Очаква се в края на ноември да бъде избран победителят, на който Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.

Площад "Света Неделя" е един от централните площади в София. На него са разположени - катедралата "Света Неделя", сградата на Богословския факултет, сградата на Софийската митрополия и други обществени сгради. Първоначално площада се е казвал "Коручешме", който се славел със свой извор, засенчван от вековни дървета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във