Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ИТ проектите - магнит за инвестиции

Българския ИТ сектор расте с покупка на конкуренти или партньорство с по-голяма компания.

Дузина сделки по сливания и придобивания, предприети  през трето тримесечие, променят облика на някои браншове у нас. Консолидирането е било особено силно в сектора на информационните технологии (ИТ), на транспорта, в производството на авточасти, в застраховането, текстила и други. Компаниите все повече се конкурират и за да успеят, търсят варианти да се реформират, включително и под натиска на технологичните промени, които нахлуват в живота и в бизнеса.

Анализаторите обаче предупреждават, че евентуален шок на фондовия или на облигационния пазар, откъдето се акумулират част от парите за тези сделки, може да повлияе върху пазара на корпоративните консолидации.

Технологичните компании у нас са сред най-атрактивните като обект за сливания и придобивания, показва проучване на в. "БАНКЕРЪ". Конкуренцията в ИТ сектора в България е изключително силна. Тази индустрия  осигурява вече 2.5% от БВП, дава работа на над 23 хил. души, а средната заплата е четири пъти по-висока от средното възнаграждение за страната. ИТ секторът е структуроопределящ, като расте средно на годишна база с по около 15% през  последните десет години. Инвестирането е един от начините да продължи това развитие, а то става или чрез влагане на собствени средства, или чрез придобиване на конкурент или в партньорство с по-голяма компания. А колкото повече млади хора учат информатика и се вливат в индустрия, растат и шансовете й за ръст. Българските ИТ фирми са интересни и защото разработват и собствени продукти -  56% от тях правят това, сочи проучване, поръчано от DEV.BG.

Българската компания

ScaleFocus

е специализирана в професионалните технологии, софтуерното инженерство и дигиталната трансформация. Тя  придоби 100% от софийското дружество Upnetix и го присъедини към портфолиото си. Цената на сделката не се съобщава. След този акт  екипът на групата ще наброява над 620 професионалисти, които ще предоставят цялостна консултация, коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus, основана през 2012 г. в София. Тя обслужва средни и големи корпоративни клиенти в Северна Америка и в Западна Европа. Има офиси в Лондон, в Мюнхен, Цюрих, Вашингтон, Пловдив и Бургас. През октомври компанията планира да открие свое представителство и във Варна.

Upnetix е един от най-големите доставчици на софтуерни разработки в България и най-влиятелната местна мобилна и фокусирана върху дигиталните трансформации компания. През 2017 г. стана първата и единствена сертифицирана агенция за програмисти на Google. Компанията е най-динамично развиващата се в софтуерния и в аутсорсинг сектора  в България за последните две години.

Шведската  Stillfront Group, която разработва електронни игри, обяви, че е придобила 100% от българския си конкурент

"Империя Онлайн"

срещу 10 млн. евро. Според официалното съобщение сделката трябва да бъде завършена през октомври. Половината от сумата ще бъде платена в кеш, а останалата част - под формата на близо 270 хил. нови акции на Stillfront. Купувачът  отбелязва, че стойността на придобиването може да достигне и до 17.5 млн. евро.  Допълнителната сума ще бъде изплатена, ако фирмата купувач постигне  определени финансови резултати до 2021 година.

Българското дружество е оcнoвaнo пpeз 2009 г. в София. То e eднa oт гoлeмитe ĸoмпaнии зa разработване на игpи в Югoизтoчнa Eвpoпa. Към мoмeнтa  имa в каталога си 25 зaглaвия и 45 млн. пoтpeбитeли пo цял cвят. Фиpмaтa имa oĸoлo 50 cлyжитeли. Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa дo ĸpaя нa aвгycт нeтнитe й пpиxoди възлизaт нa 4.1 млн. eвpo. "Πpиcъeдинявaнeтo ĸъм Ѕtіllfrоnt Grоuр ни пoзвoлявa дa пpoдължим дa paзвивaмe нoви пpoдyĸти, дa cпoдeлим своя oпит и дa paбoтим в пapтньopcтвo cъc cтyдиятa нa Ѕtіllfrоnt Grоuр", отбелязва съоснователят и съсобственик и глaвен изпълнитeлeн диpeĸтop нa бългapcĸoтo дpyжecтвo Дoбpocлaв Димитpoв.

Швeдcĸaтa ĸoмпaния e cpeд вoдeщитe в бpaншa в Eвpoпa и  paбoти c няĸoлĸo дъщepни дpyжecтвa в Европа, САЩ и Близкия изток. Cpeд ocнoвнитe й пaзapи ca Гepмaния, CAЩ, Фpaнция и Beлиĸoбpитaния.

Софтуерна компания Acronis от Сингапур купува българската фирма

"Т-Софт"

която ще се нарича вече "Акронис България". Купувачът - регистрираното в Швейцария дружество Acronis AG, е готов да инвестира общо 50 млн. долара през следващите три години. Компанията работи в областта на киберзащитата и хибридните облачни услуги, а българската "Т–Софт" има широко портфолио от услуги в сферата на тестване на софтуер.

Двете компании имат общ бизнес от 2012 г., когато "Т-Софт" започва да разработва софтуер заедно с Acronis, отбелязва Пламен Тошев, управляващ директор и досегашен едноличен собственик на капитала на българската фирма. С тази покупка новият собственик планира да разшири дейностите си в Европа, а бизнес планът предвижда инженерният екип да достигне 300 души.

От Acronis смятат да изградят в София ключов европейски развоен център, който ще е съсредоточен изцяло върху компютърната сигурност, а продуктите му ще бъдат насочени към защитата на данни. Освен това има планове и за създаване на екипи тук, които да се занимават с уеб технологии.

Най-големият акционер в "Булгартабак холдинг" АД - "БТ Инвест" ГмбХ (BT Invest GmbH) - Австрия, е продал своя дял и вече не притежава собственост в българската тютюнева компания. На 12 юли в софийската фирма е постъпило уведомление за разкриване на дялово участие в публично дружество. Според данните от счетоводния отчет в края на първото тримесечие на 2018 г. фондът бе с дял от 65.85% от капитала. Други фирми притежаваха 33.08%, а собственост на индивидуални инвеститори са 1.07% от акциите с право на глас.

"БТ Инвест" Гмбх

спечели конкурса за приватизацията на "Булгартабак холдинг" през 2011 година. Агенцията за приватизация тогава прие офертата на австрийците от 100.1 млн. евро на кандидат-купувача на пакета от 5 881 380 броя акции, представляващи 79.83% от капитала на тютюневия монополист. След това обаче се освободи от част от своите акции в тютюневата компания.

На 12 юли в "Булгартабак" е постъпило уведомление от две лихтенщайнски фирми - "Щига Анщалт" (Stiga Anstalt) и от "Удфорд Естаблишмент" (Woodford Establishment), за разкриване на дялово участие в публичното дружество. Според съобщението първата  е собственик на 1 086 595 акции, представляващи 14.74904% от акциите в капитала на холдинга. "Удфорд Естаблишмент" пък притежава 2 431 183 броя, или 33% от акциите с право на глас българската фирма.

През месец май тази година имаше друга промяна в акционерната структура. Фирмата "Гифтид Мастър" ЛТД (Gifted Master LTD) - Дубай, Обединени арабски емирства, уведоми за закупени акции на "Булгартабак", и че дяловото му участие възлиза на 1 333 602 бр. акции, представляващи 18.10% от капитала на свързания с депутата от ДПС Делян Пеевски "Булгартабак холдинг" АД.

През миналата година "Булгартабак" направи стъпка за диверсифициране на бизнеса си, след като продаде част от притежаваните търговски марки за цигари и инвестиции. Групата инвестира в ритейл сектора, както и в производството на хранителни стоки. Преструктурирано бе и участието на групата в някои основни и спомагателни производствени предприятия. В резултат на това от средата на миналата 2017-а постепенно нараства дела на новите бизнес линии в приходите на групата.

Индийската Varroc Lighting Systems купува собственика на завода за фарове край Димитровград - турската компания

Sa-ba Automotive

Така купувачът придобива производствата на Sa-ba както в Турция (край Истанбул), така и в България. Сделката е финализирана на 2 юли и е за 100% от капитала, но цената не се съобщава. Заводът край Димитровград е в процес на изграждане, с площ 20 хил. кв. м и възможност за разширяване.

Турската Sa-ba произвежда външно и вътрешно осветление за автомобили (фарове, стопове, мигачи и т.н.), а сред клиентите й са Audi, Ford, Seat, Skoda и други компании. Очаква се тази сделка да подпомогне за изпълнението на текущите проекти на Varroc, както и да й осигури достъп до нови клиенти.
Купувачът произвежда светлини за автомобили и двуколесни моторни превозни средства. Има заводи в Китай, Чехия, Индия, Мексико, Мароко, Турция и Виетнам и е вторият по големина доставчик на автомобилни компоненти в Индия. Varroc Lighting продължава експанзията, като е отворила нови локации в Бразилия, Япония и Полша.

В средата на юли италианският предприемач с български паспорт Едоардо Миролио съобщи, че е купил модната марка

DiKa

чрез своята фирма "Е. Миролио". Цената не бе обявена. Облеклата с марката DiKa се произвеждаха от компанията "Дика стил", основана през 1993 г. от Димитриос Кабурис и Михаил Илиадис. В края на миналата година заради проблеми с банките гръцките собственици са решили да прекратят дейността на фирмата и Миролио решил да не допусне марката да изчезне от пазара. "Нашата цел е да възродим и развием DiKa. Това е бранд, който има традиции в класическата мода и олицетворява облеклото на жената с професия, която иска да е елегантна", коментира избора си Едоардо Миролио.

Новият собственик е закупил машини на "Дика стил", както и бранда DiKa, като е подновил договорите за наем на седемте магазина, в които досега са се продавали облеклата, и е открил още три нови. Част от активите са купени пряко от гръцките собственици, а друга - от банките кредиторки. За DiKa ще работи екипът от българските дизайнери, които са създали и развили марката. Но  заради липсата на квалифицирана работна ръка у нас дрехите ще се шият в двете сръбски фабрики в Димитровград и Пирот, които Едоардо Миролио е купил през миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във