Банкеръ Daily

Управление и бизнес

IT и аутсорсинг секторът е основен двигател на офис пазара в големите градове у нас

Офертните наемни нива за клас А офиси в трите най-големи български града се движат от 7.5 до 9 евро на квадратен метър на месец. Най-високи са в Пловдив - от 9 на кв.м. на месец, докато във Варна и Бургас са от 7.5 евро.

Какви са възможностите за оптимизация на разходите на компаниите при релокация в регионален град? Към края на третото тримесечие на тази година  предлагането на офиси клас А и Б в Пловдив е 254 600 кв. м, сходно е и в морската столица Варна - 254 000 кв. м,, докато в Бургас е значително по-малко - 62 000 кв. м, показва анализ на консултантската компания Colliers. В проучването са включени сгради над 1000 кв. м, построени след 2005 година.

Най-голям обем сгради в строеж има в Пловдив (76 100 кв. м). Градът под тепетата се развива динамично, много фирми местят офисите си там в търсене на служители. Във Варна се строят още 21 800 кв. м, а в Бургас - 19 500 кв. метра. Процентът на свободните площи в Пловдив и Варна е съответно 16 и 13. Най-малък е в Бургас (6%).

Търсенето на офиси в регионалните градове през тази година е движено от компании от различни сектори, като най-голям обем и в трите града заема ИТ и аутсорсинг браншът - отговорен за повече от половината от всички транзакции на пазара с такива площи. Според анализа, към края на третото тримесечие на тази година най-активните сектори, търсещи офис площи в Пловдив, са били ИТ и аутсорсинг (64%), следван от професионални услуги, банки и финансови услуги и производство. Във Варна това са ИТ и аутсорсинг секторът (52%), транспорт и спедиция и банки и финансови услуги. ИТ и аутсорсинг компаниите имат принос за 77% от всички сделки в Бургас, активни в града са и представителите на енергийния и индустриалния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във