Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИТ браншът се договори с МОН

Недостигът на ИТ специалисти у нас през 2016-а е достигнал най-високите си нива за последните седем години, според проучвания по темата. Данните показват, че липсата на ИТ кадри е съществен проблем за 68% от българските организации, като 56% от анкетираните посочват, че не разполагат с необходимия брой специалисти, а 12% определят ситуацията като "критичен недостиг". На този фон в четвъртък (15 декември) Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ, Българската аутсорсинг асоциация, Българската асоциация по информационни технологии - БАИТ и ИКТ Клъстер, подписаха споразумение с Министерството на образованието и науката. Очаква се то да доведе до повишаване на конкурентоспособността на най-бързо развиващия се и печеливш отрасъл на българската икономика.

Министерството и организациите се договориха за ефективно сътрудничество в учебния процес за придобиване на съвременно софтуерно образование, както и на софтуерно професионално образование. Целта е заложените учебни програми да отговорят на актуалните потребности на българската икономика и на бързо развиващата се ИТ индустрия в страната. Това е и основата за изграждане на модели за публично-частно партньорство, за създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти. Инициативата ще тръгне още от следващата година в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

В рамките на споразумението се залага и разширяване на базата от ученици, които са придобили професионална квалификация и продължават образованието си във висши училища в професионално направление  "Информатика и компютърни науки". Разширява се и обхватът на учебните програми по приложно програмиране и компютърно моделиране в българските школа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във