Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Испански инвестори "загробиха" 9 милиона лева в непродаваеми активи

Вече шеста година  кредиторите на испанската компания "Каталуния риал истейт" (Catalonia Real Estate), която  се появи по нашите земи преди повече от десетилетие  с претенцията да я третират като  „сериозен инвеститор“ не могат да си съберат вземанията. А испанците  оставят   след себе си  дългове за близо девет  милиона лева  и немалко недовършени градежи.

 Още през 2009-а, компанията, която  е  собственост на три иберийски фирми  - "Сервисиос Имобилиариос Мавиад 2004 СЛ" ,"Сервисиос Хуридикос е Имобилиариос Сигло ХХІ СЛ" и "Хигабер 2005 СЛ"  попада в редиците на  дружествата, намиращи се  в състояние на „свръхзадлъжнялост“.Но  тежките процедури по обявяването й  в несъстоятелност завършват едва през 2013 година.

Още отогава  назначеният от съда синдик на дружеството Радослав Тонев се опитва

да  продаде непродаваемото,

за да може  с полученото  срещу остатъчните активи да бъде попълнена масата на несъстоятелността и кредиторите на дружеството да възвърнат  макар и минимален процент от записаните им на книга вземания.

За пореден път  се търси купувач за два терена и  за шест незавършени сгради  на компанията в Смолян. Предложения от  мераклиите да придобият  всичко това срещу смехотворната сума от малко над половин милион ( 504 466. 60) лева, ще се приемат до  17 този месец.

Продажбата ще се извършва чрез пряко договаряне със синдика. Ако въобще някой поиска да получи  тези  терени, с площ над 13  декара  (единият от  8504 кв.м и другия от  4 715 кв.м.),  плюс шестте сгради, за които стана дума и които по документи  са с обща разгърната застроена площ от около 11 хил.кв.м.,но  етапът им на завършеност е ...„груб строеж“.

Преди близо три години (през ноември 2016-а) същите тези имоти се продаваха за 2 786 660 лв. -  според тогавашната оценка на лицензираната  оценителска агенция "Оценителско бюро България" ООД.

 Очевидно оттогава до днес купувач  така и не се е намерил и съвсем естествено

цената им  се е сринала.

 

Междувременно дълговете на дружеството продължават да се увеличават, тъй като всички процедури, свързани с несъстоятелността на една фирма  също си имат цена.

Ако съдим по определението, което е издал Софийският  градски съд през септември миналата година, дружеството  "Каталуния риал истейт"  е било задължено да заплати 50 хил.лв. за „покриване на разноските в производството по несъстоятелност“ / както  пише в документа/.

Тук е моментът да припомним местната  история  на тази  компания отпреди повече от десет години, когато  испанците обещаваха  да извършат  чудеса от храброст по нашите земи.

Намеренията им в началото са да се впуснат в градежи в столицата. Но цената на терените в София е охладила  мераците им. Това обаче не им попречи да проучат  цените на имотите около курортните ни комплекси и да напазаруват евтини терени в Родопите. По това време прокуристът на дружеството  - Илиана Мартинес обяви намерението си да бъде вдигнат 

 

ваканционен комплекс в пазвите на най-красивата наша планина

Испанците купиха близо 25 дка земя и започнаха да леят основите на бъдещия  комплекс "Вистас", който е  разположен в близост до родопското село Левочево (на 6 км от Смолян и на 4 км от Пампорово).

Според плановете вилното селище е замислено като  шест сгради, всяка с по около трийсетина апартамента с площ между 38 и 130 кв. метра. Разпродажбата им започна още на груб строеж . Както съобщи самата компания, сделките са били сключвани на цени за квадратен метър от 900 до 1200 евро . Основно купувачите на ваканционните имоти бяха испанци, впечатлени от красивата ни природа. Но  компанията ги предлагаше  освен на испанския също и на пазарите в Русия и Чехия. Още съвсем "на зелено" (по информация от г-жа Мартинес) са били продадени жилищата в две от новостроящите се сгради.

Както обикновено се случваше през годините  при този вид инвестиции обаче,

финансирането за градежа не дойде от чужбина,

а от българска финансова институция - от Обединена българска банка (ОББ). Фирмата, която беше обявена в несъстоятелност, още през 2013-а е натрупала задължения към нея за близо 7 млн. лева. 

В списъка на кредиторите й са и три български компании: "Дюлгер" ООД има да прибира над 300 хил. лева.

 Ако съдим по дейността на това дружество, иде реч за неразплатени сметки за строителни работи; близо 600 хил.лв. е дългът на испанците към "АЕС Инвест 21 С.Л."; сравнително малка е сумата, с която е завлечено едноличното акционерно дружество "Интерлиз Ауто4 - с 12 хил. лева.

Националната агенция за приходите също ще има да чака да прибере своите вземания, които на книга са близо половин милион лева

В този списък е вписано и името на испанеца Хосе Мануел Опосо, който по всяка вероятност се е надявал да получи част от построените жилища под формата на дялово участие. Дългът към него е 453 561.96 лева.

Простата сметка показва, че при обявяването на несъстоятелността на испанското дружество

дълговете му  у нас доближават 9 млн. лева

За съжаление активите, които за пореден път  предлага  синдикът  Тонев, не могат да покрият дори 20 на сто от дълговете на компанията. Надеждата за кредиторите като на шега може да се изрази чрез името на местността, в която  са започнали всички тези градежи -  по документи, според  кадастралната карта на Смолян тя носи страховитото име "Гроба".

А  кредиторите на дружеството  трябва да преглътнат горчивата истина , че парите им са "загробени"...

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във