Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Испански "инвеститори" натрупаха 9 млн. дълг у нас

Започнатите и недовършени "чуждестранни" инвестиции у нас от различни компании, надушили "кьоравото" у нас по време на бума на строителството през 2006-2007-а, десет години по-късно продължават да оставят след себе си милионни невъзвръщаеми всъщност дългове към български банки и фирми.

Такъв е случаят с испанската компания "Каталуния риал истейт" (Catalonia Real Estate), собственост на три иберийски дружества - "Сервисиос Имобилиариос Мавиад 2004 СЛ" ,"Сервисиос Хуридикос е Имобилиариос Сигло ХХІ СЛ" и "Хигабер 2005 СЛ".

Преди около десетилетие испанците обещаваха  да извършат  чудеса от храброст по нашите земи.

Намеренията им в началото бяха да се впуснат в градежи в столицата, но цената на терените в София охлади мераците им. Това обаче не им попречи да изследват цените на имотите около курортните ни комплекси и да напазаруват евтини терени в Родопите. По това време прокуристът на дружеството  Илиана Мартинес обяви намерението си да вдигнат  

ваканционен комплекс в пазвите на най-красивата наша планина

Испанците купиха близо 25 дка земя и започнаха да леят основите на бъдещия  комплекс "Вистас". Той е  разположен в близост до родопското село Левочево (на 6 км от Смолян и на 4 км от Пампорово). 

Според плановете вилното селище беше организирано в шест сгради, всяка с по около трийсетина апартамента с площ между 38 и 130 кв. метра. Още на груб строеж започна и тяхната разпродажба. Както съобщи самата компания, сделките са били сключвани на цени от 900 до 1200 евро за квадратен метър. Основно купувачите на ваканционните имоти бяха испанци, впечатлени от красивата ни природа. Компанията предлагаше проекта си освен на испанския също и на пазарите в Русия и Чехия. Още съвсем "на зелено" (по информация от г-жа Мартинес) са били продадени жилищата в две от новостроящите се сгради.

Както обикновено се случва при този вид инвестиции

обаче, финансирането за градежа не дойде от чужбина, а от българска финансова институция - от Обединена българска банка (ОББ). Фирмата, която беше обявена в несъстоятелност, още през 2013-а е натрупала задължения към нея за близо 7 млн. лева.  

В списъка на кредиторите й са и три български компании: "Дюлгер" ООД има да прибира над 300 хил. лева. Ако съдим по дейността на това дружество, иде реч за неразплатени сметки за строителни работи; близо 600 хил.лв. е дългът на испанците към "АЕС Инвест 21 С.Л."; сравнително малка е сумата, с която е завлечено едноличното акционерно дружество "Интерлиз Ауто4 - с 12 хил. лева.

Националната агенция за приходите също ще има да чака

да прибере своите вземания. Те са близо половин милион лева

В този списък е вписано и името на испанеца Хосе Мануел Опосо, който по всяка вероятност се е надявал да получи част от построените жилища под формата на дялово участие. Дългът към него е 453 561.96 лева.

Простата сметка показва, че при обявяването на несъстоятелността на испанското дружество

дълговете му  у нас доближават 9 млн. лева

За съжаление активите, които ще бъдат изнесени за продан от синдика му след месец (на 15 декември), са за една трета от стойността на задълженията му. Според оценката на лицензирана оценителска агенция "Оценителско бюро България" ООД , шестте сгради, които ще се търгуват предколедно, са на стойност едва 2 786 660 лева.

Както можем да се досетим, изобщо не е ясно дали дори и при тази оценка ще се появят мераклии да изкупят градежите на испанците? Дори и при най-оптимистичната прогноза, че всичко ще бъде разпродадено, кредиторите ще могат да разчитат на около 30% от средствата, които съдът по несъстоятелността им е присъдил. Да не говорим, че, както и друг път, в. "БАНКЕРЪ“ е писал, в повечето случаи минават години и се провеждат десетки търгове. А при всяко следващо наддаване цената намалява с около 20 на сто и накрая имотите обикновено се продават на под половината от цената им.

Тук случаят не е по-различен. Синдикът на дружеството Радослав Тонев каза пред в. "БАНКЕРЪ“, че това е просто поредният търг от близо две години насам, и цената е паднала значително. 

Да не говорим, че

сградите така и остават недовършени

 Те нямат акт 16 (т.нар.разрешение за ползване), което допълнително намалява стойността им.  

А обещанията за вилното селище "Вистас"  бяха повече от  зарибяващи. В него трябваше да се  предлагат  възстановителни процедури, да има плувен басейн, сауна и парна баня. Обитателите на комплекса трябваше да разполагат с модерна фитнес зала, с игрище за петанк и със стрелбище. Намеренията на испанците включваха и възможностите за ски, за конна езда и за високопланинско колоездене.

Безспорно това са бляскави идеи (на хартия), но за съжаление не бяха обезпечени от чуждестранна инвестиция, а бяха финансирани с местни средства.

 А какво ще се случи с хората, които са пазарували по схемата с т.нар. предварителни договори за закупуване на жилища можем само да предположим. Засега за тях ще е по-сигурно да остане чашата със студената вода...

Facebook logo
Бъдете с нас и във