Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Испанска "фиеста" остави дългове за... "маняна"

S 250 7b0d79db a048 4024 8430 204db1d27571
S 250 76bfad1a ce88 4524 a26a b2a5136d2f9b

Грандиозният и широко рекламиран от наши общинари и подкрепен от държавата проект "Спортен център Кътина" окончателно пропадна. Обещаваната от испанския предприемач Мануел Фери Санчес инвестициия за близо 200 млн. евро, за която преди десетина години дори получи сертификат, че е инвеститор първи клас, остана само на хартия.

Бляновете за светлото бъдеще на замисления голф комплекс край Кътина постепенно се стопиха и резултатът днес е

натрупани милионни дългове и... пустеещи ливади

На 24 април синдикът на създаденото за целта дружество с ограничена отговорност "Спортен център Кътина" Мария Шукерова е обявила търг за продажба на четири поземлени имота. Те са в землището на Нови Искър и са собственост на въпросното дружество, обявено преди две години в несъстоятелност. В момента се търси купувач за тях. Става дума за терен с площ от близо 1700 дка (единият парцел е с площ 650 дка, вторият от 150 дка, третият - 577.966 дка, и четвъртият - 304. 44 дка). Общата им оценка е за 18 835 759.00 лв., такава е и обявената начална тръжна цена.

Трудно може да се направи прогноза дали въобще ще се яви купувач за огромния терен, ако се има предвид, че мераците за реализацията на този проект датират още от 1989-а, но досега така и не са осъществени.Тогава е регистрирано и дружеството, за което става дума. По-паметливите ще се сетят, че този проект беше "акуширан" от покойния вече някогашен шеф на телевизията Иван Славков. Първият привлечен адепт за него беше немецът Андре Геблер, който заедно с близкия приятел на Батето - Петър Михнев, регистрира дружеството. До 2006-а обаче те така и не намират инвеститор, който да се впечатли от идеите на нашенските спортни деятели. Все пак в един момент се намира инвеститор за проекта - испанското дружество "Ефе Ере и Инисиативас е инверсионес С.ЛИ". Споменатият вече Санчес се включва като физическо лице. Създадено е акционерно дружество "Спорен център Кътина асет мениджмънт", което започва да придобива първите терени за бъдещия проект.

Хората на Батето вече са вън от играта, но за да бъде подсигурена реализацията на проекта на наша територия, като съдружници на Санчес са привлечени българските дружества "Перла мениджмънт" ЕООД  и "СИЕСАЙЕФ" АД, които стават съсобственици в него с минимални дялове. Регистрираният капитал по това време е 3 898 700 лева. Испанците притежават дялове за 3 508 800 лева. В учредителния акт е записано, че дружеството ще се занимава със строеж и експлоатация на спортни центрове.

На огромния терен трябваше да бъдат изградени голям спортен център, ваканционно селище, хотел и жилищен комплекс. Ако испанският предприемач Мануел Фери-Санчес бе изпълнил обещанията си, инвестициите му в България трябваше да стигнат близо 200 млн. евро. Само голф проектът на "Спортен център Кътина" бе оценяван на 150 млн. евро. Чрез друго свое дружество - "Фери енерджи", фамилната група Ferry Group обещаваше да вложи още 42 млн. евро в производство и преработка на биомаса в България. От всичко това обаче станаха само... рекламирани намерения.

В момента единственото реално нещо са... дълговете

Официално дружеството е обявено в несъстоятелност през 2015 година. Начело в списъка на кредиторите с близо 10 млн. лв. е СИБАНК, която е финансирала покупките на дружеството чрез банков кредит. Това става през август 2007 година. Според документите финансиращата институция е договорила с фирмата участие за 18 млн. евро. Реално обаче до момента, когато тя изпада в свръхзадлъжнялост, са били усвоени само половината от тези средства.

Освен банката следва и дълъг списък от юридически лица, вписани като кредитори на дружеството. Основно те са ситуирани в Испания, но не липсват и регистрирани на Вирджинските острови. Според одобрените от съда "вземания" те също са финансирали проекта с милиони, за които днес могат само да си спомнят с тъга.

От определение на съда (№ 2752) от 19 май миналата година става ясно, че

инвеститорът в надежди

освен към банката, към фирми и към физически лица дължи сериозни суми и на Националната агенция за приходите. Записаният дълг към нея е за близо 800 хил. лева. Столичната община пък има вземания (на хартия) от над 400 хил. лв., но съдът е отхвърлил иск и за още една подобна сума - за "неплатени публични вземания".  

Реализацията на проекта за голф игрище в Кътина започва към средата на 2005 година. С решение на Столичния общински съвет на дружеството "Спортен център Кътина" тогава са продадени два терена. Първият е с площ 650 дка и е оценен на 2.668 млн. лева. Вторият - от 150 дка, който дотогава е в капитала на общинското дружество "Спортна София", е продаден на испанските инвеститори за 615 754 лева. Впоследствие им е издаден и сертификатът за инвеститор първи клас, който на практика дава право на инвестиционната компания да придобие без търг и съседните държавни терени за реализацията на голф проекта. Така в края на 2006-а дружеството става собственик на още два имота - от 577 966 дка и от 304 440 дка, разположени на мястото на бившата мина за въглища край селото.

Освен това специално за този проект терените на фалиралото дружество бързо са вписани в общия устройствен план на София и получават желаното предназначение - за голф игрище и с отреждане за спортна зона и атракциони. През 2006-а е направена и разработка за урегулиране на територията. Но до промяна на предназначението им не се стигна. Към този момент земите все още са със статут на поземлени имоти, а не на урегулирани парцели, предназначени за строителство.

Един от "спомоществователите" за реализация на

интересите на испанците

е небезизвестният Стойко Дуков. От служител в самото дружество "Спортен център Кътина" (по времето, когато е започнала работата по проекта) той премина през битността на общински съветник и успя да "израсне" до кмет на столичния район "Витоша". През 2013-а обаче беше принуден да подаде оставка заради скандала с откритите от вътрешен контрол на Столичната община купища административни нарушения. Сред тях са и "пропуснати" тръжни процедури за обществени поръчки (тема, която в. "БАНКЕРЪ" обстойно разработи в текст под заглавие "Кой ще подхлъзне Фандъкова?" от април 2013-а).

Когато стана ясно, че проектът се проваля, Дуков започна да обяснява, че причината е в "затруднения, пред които е бил изправен бизнесът на основния акционер - Ferry Group, защото испанските компании са засегнати от кризата. Точно това била и причината, поради която Фери Санчес решил "да се изтегли от България".

Друг е въпросът, че след това "изтегляне" сметката ще плащат повечко хора - едни заради увеличени банкови такси, които да покрият загубите от невъзвръщаемия кредит, други чрез данъци, за да се погасят задълженията на фалираната компания към Националната агенция за приходите и към Столичната община.

 

 

 

Неспазени обещания

През 2007-а испанската компания "Фери груп"  обеща да инвестира 42 млн. евро в екологичен проект за производство на алтернативно гориво. Проектът трябваше да  се изпълни от българския филиал на групата "Фери енерджи"  в срок от  три години. Върху терен от 60 дка край град Трън трябваше бъде засадена гора от бързорастящия вид пауловния, която ще осигурява суровина за производството на пелети. Дърветата израстват за 5-6 години, като репродуцирането на биомаса от едно и също дърво може да се извършва до три пъти, поясниха експертите на прехваления инвеститор.

И разказаха, че проектът "Зелена енергия" е реализиран и в Испания и е бил подкрепен от правителството на провинция Валенсия. Ефектът от подобни инвестиции бил огромен, защото осигурявал  екологично чисто гориво и давал възможност за повторната употреба на биомаса. Подобни инвестиции се насърчават от държавите, тъй като икономисват вредни емисии и позволяват  да се инвестира обратно в екологични системи..

Извън този проект компанията планирала  да изгради и фабрика за преработка на биомасата.

За тези несбъднати обещания изпълнителният директор на агенцията за инвестиции по това време Стоян Сталев  връчи на собственика на "Фери енерджи" Мануел Фери Санчес сертификат първи клас. Това беше  вторият сертификат, който испанският бизнесмен получава от българските власти, след като година по-рано беше отличен за проекта си за голф център край софийското село Кътина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във