Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Испания и Германия искат газопровод през Пиренеите през 2025 г.

френския президент Еманюел Макрон, който все още не е подкрепил проекта.

Германия и Испания подкрепят изграждането на газопровода Midcat през Пиренеите с последващо пускане в експлоатация през 2025 година. Тази тема е била засегната на среща между испанския премиер Педро Санчес и германския канцлер Олаф Шолц в град Ла Коруня.

Мадрид и Берлин призоваха всички участващи страни да преговарят, като по този начин засилиха натиска върху френския президент Еманюел Макрон, който все още не е подкрепил проекта. Според Санчес и Шолц изграждането на нов тръбопровод е „решаващо“.
През август германският канцлер призова за реализиране на проект за доставка на газ от Алжир през Португалия, Испания и южните региони на Франция до Централна Европа. Париж обаче смята, че изграждането на тръбопровода Midcat ще се отрази негативно на борбата с изменението на климата и нарича по-добра алтернатива изграждането на терминали за прием на танкери със синьо гориво от страните от Персийския залив или САЩ.

В момента Алжир доставя природен газ към Испания по газопровода Medgaz - от най-голямото газово находище на Алжир - Хаси-Рмел, по подводен тръбопровод до Испания. Танкери пък превозват втечнен природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във