Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Искат от "Порше" компенсации за 1.8 млрд. евро

Директорът на Порше Волфганг Порше и членът на Борда на директорите Фердинад Пиех са съдени от седем хедж фонда заради проваления си опит да придобият Фолксваген.

Те искат компенсация от 1,8 милиарда евро. Концернът Порше е обвинен, че е заблудил пазарите преди да отправи предложение за закупуване на Фолксваген през 2008 г. Първоначално Порше опроверга спекулациите, че се опитва да придобие германската компания, но по-късно разкри, че притежава около 74 на сто от акциите й.

Някои инвеститори очакваха цената на акциите на Фолксваген да намалее заради липсата на категорично предложение за закупуване от Порше. Но съобщението на концерна, че притежава толкова много акции от германския си конкурент предизвика безпрецедентен интерес към акциите на Фолксваген, тъй като инвеститорите се втурнаха да ги купуват, за да компенсират слабите си позиции.

Порше, който и преди е бил заплашван от подобни дела, отрече да е извършвал нарушения. "Генералният директор на Порше и членовете на Управителния съвет ще се защитават с всички налични законни средства", съобщи концернът.

Опитът на Порше да придобие Фолксваген в крайна сметка се провали, след като не успя да се сдобие с необходимите 75% от акциите. Световната финансова криза и спадът в автомобилния сектор не позволи на компанията да събере достатъчно пари, за да купи оставащия дял. В рязък обрат на събитията компаниите се договориха през 2009 г. Фолксваген да придобие Порше. Германският концерн се сдоби с 49,9% от акциите конкурента си през 2009 г. През 2012 г. компаниите сключиха нова сделка, при която Фолксваген купи оставащите 50,1% акции на Порше за 4,46 милиарда евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във