Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Искат оставката на Нено Димов заради незаконните дейности в река Вит

Еколозите за пореден път искат и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева и на директора на Басейновата дирекция в Плевен Петър Димитров. Повод е незаконното разрушаване на коритото на река Вит, което доскоро бе определяно като "почистване на реката". Преди дни обаче Басейновата дирекция глоби фирмата изпълнител - "Хидрострой", заради незаконните дейности. 

В събота природозащитници протестираха на главния път София -Варна, в района на пътен възел "Боаза" в Ловешко. Според еколозите има незаконно разрушаване на коритото на рекаа, където се изгражда нов участък от АМ "Хемус". 

"Най-чистото, което следва да се случи след този пореден случай, е този министър да си подаде оставката, да бъде отстранен и да бъде подведен под наказателна отговорност във връзка с изпълняването на задълженията му като министър на околната среда и водите", заяви Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците

Според нея наказателна отговорност трябва да понесат всички въвлечени в този казус, независимо дали с действие, или с бездействие са довели до този резултат. По думите ѝ Нено Димов е министърът, който нарушава най-грубо конституционните си отговорности да гарантира опазването на околната среда. 

Матеева разясни, че в случая има грубо погазване закона - както националния, така и европейския, защото районът е част от "Натура 2000". 

"Европейските институции се намесват, когато всички национални нива са изчерпани. Това не означава, че те ще чакат прекалено дълго. Имаме вече две осъдителни присъди, но защо трябва да се стига дотук. Кой ще възстанови природата", обобщи Ирина Матеева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във