Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Искат 9% ДДС за рибата и рибните продукти

Данък добавена стойност за рибата и рибните продукти да бъде намален на 9 процента, като мярка за преодоляване на икономическата криза, причинена от коронавируса. За това настояват от Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ".  Според нейния директор Йордан Господинов, по-ниската ставка на ДДС ще доведе до намаляване на сивия сектор в бранша и, в същото време, ще донесе повече приходи в бюджета.

„Сивият сектор е сериозен проблем за бизнеса. Това може да се докаже със статистиката за броя на корабите, които ловят риба и корабите, които декларират количества риба. В България има 1840 риболовни съда, от които само 53 са в нашата асоциация. С тези 53 съда стоварваме официално 50 процента от рибата. Къде са останалата риба и другите кораби?! Същото е и при фермите. В „БГ ФИШ“ има 17 ферми, а в страната са регистрирани 780 ферми. Ние произвеждаме близо 36 процента от аквакултурите у нас. Останалите ферми какво произвеждат?! Те произвеждат риба, която е в сивата част на икономиката“, каза още Йордан Господинов пред БНР.

По повод очакването, че по-ниския данък ще доведе до повече приходи в бюджета, директорът на асоциацията  даде пример с Румъния. Там, преди намаляването на ДДС за рибата, приходите от този налог са били 4 милиарда леи. На третия месец след въвеждането на по-ниския данък, приходите са се увеличили на 6,5 милиарда леи.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във