Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Искат 110 милиона за земеделие с актуализацията на бюджета

Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е предоставил на народните представители Мая Манолова, Албена Симеонова и Пламен Абровски подготвените от него подробни разчети и предложение за актуализация на бюджета.

Мотивираното предложение, изготвено от експертите на ведомството е свързано с промяна на бюджета и осигуряване на 110,5 млн. лева за държавно подпомагане в сектор „Земеделие“.

Целта е парите да бъдат използвани за разрешаване на специфични проблеми на земеделските стопани чрез прилагане, както на мерки с компенсаторен и превантивен характер, така и на мерки за насърчаване конкурентоспособността на отрасъла и стабилизиране доходите на фермерите, в условията на задълбочаващата се пандемия и все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента.

От министерството отбелязват, че напълно разбират, че народните представители се подготвят за предизборна кампания или явно не са излизали от такава, но това не трябва да се прави на гърба на служителите на министерството и за тяхна сметка.

"В тази връзка призоваваме г-н Абровски, г-жа Симеонова и г-жа Манолова при предстоящите дебати за актуализацията на бюджета в сектор „Земеделие“ да отчетат труда на експертите в МЗХГ, които имат заслуга при разработването на разчетите", съобщават от агроведомството. 

Освен това днес депутатът от парламентарната група на „Демократична България” Албена Симеонова заедно с фермери от Асоциация Биофермери и депутати от „Зелено движение” проведоха в парламента разговор по актуализацията на бюджета с финансовия министър от служебния кабинет Асен Василев.

Като най-пострадали от пандемията, сушата, градушките и проливните валежи, българските земеделци имат нужда от обезщетения, е посочила Симеонова като основни мотиви за очакваното финансиране. Браншът понесе и сериозни тежести от поскъпването на горива, торове и препарати, което значително вдигна себестойността на производството през тази година. Ето защо е необходимо е да бъдат компенсирани, подпомогнати и спасени не само производителите на плодове и зеленчуци, но и животновъдите, лозарите, производителите на етерично – маслени култури, пчелари и оранжерийни стопани.

Симеонова е предупредила за готвените от фермерите протести, в случай, че в проектобюджета за 2021 г. не се предвидят средства за компенсиране на агробизнеса.

Министър Василев пък е бил убеден в правотата на исканията на министерството на земеделието за включване на 110 млн. лв. към бюджета на фонд „Земеделие”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във