Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИСКАМЕ ПЛИВА, НО НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА

Битката за хърватската фармацевтична компания Плива (Pliva) се разгоря преди седмица с нова сила. На 30 май агенция Ройтерс цитира публикация във вестник Файненшъл таймс, според която американската фармацевтична група Бар (Barr Laboratories Inc) е отправила оферта от 2.1 млрд. долара за акциите на Плива. Предложението, посочи Ройтерс, е с над 200 милиона повече от 1.85-те милиарда долара на другия кандидат-купувач - исландския производител на генерични медикаменти Актавис (Actavis). В случай че спечели Бар, тя ще стане първата американска фармацевтична група на европейския пазар. Ако обаче победи Актавис, тя ще мине от четвърто на трето място по капитализация сред генеричните фирми в света. Компанията работи в 33 държави и има над 12 000 служители. В България притежава фармацевтичните заводи в Дупница, Троян и Разград, чийто собственик стана след приватизацията на Балканфарма през 1999 година.
След като Бар обяви намеренията си, от Актавис съобщиха, че обмислят дали да направят корекция на своята последна оферта. Преди около месец исландците вече повишиха предишното си предложение с над 10 на сто, покачвайки оферираните през пролетта 1.6 млрд. долара до споменатите вече 1.85 милиарда.
Представител на БАНКЕРЪ разговаря по темата с изпълнителния вицепрезидент Продажби на трети страни на Актавис Гудбьорг Еда Егертсдотир. Тя е в този екип от 2002 г., когато Фармако (предишното име на Актавис) се слива с Делта. В Делта г-жа Егертсдотир е работила като заместник на президента и изпълнителен директор в направление Експорт. Притежава магистърска степен по фармация и е в индустрията от 1976-а. Интервюто се осъществи с любезното съдействие на българското представителство на Актавис.

Г-жо Егертсдотир, вероятно вече сте взели решение дали да отговорите на офертата на Бар за Плива.
- Вижте, сега всичко става прекалено много през страниците на медиите. За нас е доста необичайно да се опитваме да сключим сделка с тяхна помощ. Все пак това, което мога да кажа, е, че към момента нашата оферта към собствениците на Плива е на стойност 1.89 млрд. долара. И до нас достигнаха слухове, че американската генерична компания Бар е предложила 2.1 милиарда. Не знам дали това е истина, или са само спекулации. Струва ни се обаче, че и Бар е на същата писта, на която сме и ние. И че и двете фирми се състезаваме за Плива. Но засега не мога да коментирам дали ще повишим офертата си. Защото макар и ясно да сме показали, че искаме да купим Плива, няма да го направим на всяка цена. Актавис е публична компания на фондовата борса и за нас, като нейни мениджъри, е важно да не платим прекалено висока цена. Наистина искаме нещо ново, но не можем да си позволим да дадем всичко, което ще ни бъде поискано. Дори за офертата от 1.89 милиарда все още не сме убедени, че това действително е правилната цена. Тепърва ще трябва да правим още оценки на Плива и да проучваме възможностите й за развитие.
Защо Плива е толкова важна за вас? А, както изглежда, не само за Актавис, но и за американския инвеститор.
- За нас тя е важна не само защото евентуалната сделка би ни направила третата по капитализация генерична компания в света. Покупката ще ни позволи да стъпим на няколко пазара в Централна и Източна Европа, на които сега не присъстваме. Освен това тя би заздравила бизнеса ни и в някои държави от Източна Европа, в които вече работим - като например Русия. А също Полша, Унгария и в страните от бивша Югославия. Разбира се, чрез Плива ще влезем и в Хърватска, където днес нямаме бизнес. Фирмата е и добра основа за развитие и в държави от Европейския съюз.
Плива е много силна в развитието на антибиотици, където ние не сме толкова напред. Има позиции и в сферата на биогенеричните лекарства и при разработката на онкологични медикаменти. Всичко това показва, че без съмнение евентуална сделка с Плива ще заздрави много позициите ни. Затова отдавна се стремим да я придобием. Междувременно дори успяхме да постигнем договорености с други компании, с които започнахме преговорите по-късно - например с Алфарма. Независимо от това продължаваме да преговаряме и не се отказваме. Актавис и Плива биха били едно много добро обединение, ако се осъществи.
Що се отнася до Бар, днес те нямат нищо в Европа. Досега тази американска компания се беше фокусирала изключително върху пазара в САЩ. Ако собствениците й наистина желаят да се прехвърлят и на този континент, Плива без съмнение е добра възможност. Тя е от малкото, които биха им осигурили толкова солидно навлизане на един съвършенно нов пазар. Но има и други опции - да речем, Стата или Рациофарм. Въпреки че, доколкото знам, Рациофарм не се продава, тъй като е изцяло частна.
Имате ли план Б, в случай че се откажете от повишаването на офертата си?
- Има и други възможности, но на този етап не смятаме, че сме загубили Плива. Иначе и сделка със Стата е един от вариантите. Тя има много силни позиции в Германия, присъства и на други пазари, но за съжаление само там е много силна. В този смисъл Плива би била по-доброто решение. В крайна сметка обаче освен чрез покупката на нов глобален партньор, бихме могли да вървим напред и като развиваме отделни регионални играчи на всеки един от пазарите, на които работим и на които искаме да присъстваме.
Какви са плановете и очакванията на Актавис за развитието на българския фармацевтичен пазар?
- Определено вече сме на позиция и сме напълно готови да продаваме нашите продукти, произвеждани в България, в Европейския съюз. Искам да отбележа, че и сега изнасяме медикаменти, произведени у вас, в някои държави от общността - например в прибалтийските републики. Но в бъдеще, когато страната ви стане пълноправен член на общия европейски пазар, възможностите ще се увеличат още повече. Целта е всички наши продукти да се приемат добре навсякъде по света. Естествено ще продължим от територията на България да обслужваме по възможно най-добрия начин и пазарите в Източна Европа, които са традиционно важни за нас. Като Русия и Украйна, които не са част от ЕС. Техният потенциал също не е за пренебрегване.
Кое е мястото извън Европа, където ще се стремите в обозримо бъдеще към чувствително по-добри резултати?
- Индонезия и Китай, където имаме възможности да продаваме много повече, отколкото сега. Затова и ще фокусираме усилията си там. Очакванията ни са, че през следващите пет-десет години Китай ще стане един от петте най-големи фармацевтични пазари в света.
Актавис ли е най-голямата по капитализация компания в Исландия?
- Не, не бих могла да твърдя това. Естествено, ние сме една от най-големите, но в момента исландските инвестиционни банки отбелязват изключително голям ръст и някои от тях са с по-добра капитализация. Ако обаче ги извадим от картинката - да, ние сме най-голямата компания. В Исландия имаме около 500 служители, което е изключително много за мащабите на страната (общо 300 000 население - б.а). Отделно сме построили и най-голямата болница у нас. Хората там също са свързани с Актавис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във