Банкеръ Daily

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов:

Искаме инвестиции, а нямаме търговски аташета в САЩ, Китай и Индия

Зам.- министърът на икономиката Димитър Данчев, министърът на икономиката Никола Стоянов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с възмущение отбеляза, че страната ни няма търговски аташета в държави като САЩ, Китай и Индия. А така не разполагаме с реалния си инструмент за привличане на инвестиции и подкрепа на българския бизнес по места. 

Над една четвърт от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа, съобщи министърът по време на откриването на Годишната среща със Службите по икономическо-търговски отношения. По думите му това е още едно доказателство, че всяка криза е възможност, която страната ни трябва да използва ефективно. Цитираните данни за настроенията сред европейските компании е исторически връх за последното десетилетие. За сравнение през 2021 г. едва 7% от тези компании са обмисляли подобен ход. "Сега е моментът България да бъде проактивна, да търси нови възможности и изцяло да промени начина на работа по привличане на чуждестранни инвестиции", подчерта Стоянов. Според него това включва и започване на работа по нов Закон за инвестициите, който да се разработи в тясна координация с бизнеса. "Говорейки за инвестиции, сме силно притеснени от това, което виждаме, защото около една трета от нашите Служби по търговско-икономически въпроси са оставени празни", изтъкна служебният министър. Като примери той даде ключови за външната икономика на България държави като Франция, Италия и Дания. "Говорим за инвестиции, а реално сме оставени без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия", допълни той. 

Стоянов посочи, че участието на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в срещата е знак, че двете министерства ще работят в пълна координация за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат.

За първи път синдикалните организации бяха сред участниците в срещата. А икономическият министър коментира, че бизнесът в България включва както синдикатите, така и работодателите и следва представителите и на двете организации да имат възможност да дадат коментарите си за нашите представители зад граница. Представители на Националното сдружение на общините в България също присъстват за първи път на Годишната среща. "Ролята на общините е особено важна за представяне на възможности за инвестиции в българските региони и трябва да задълбочим партньорството", каза още Никола Стоянов.

Годишната среща на търговските аташета на България по традиция се организира през август. Една част от тях бяха присъствено в страната - други се включиха онлайн. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във