Банкеръ Daily

Радослав Рибарски:

Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени." Това каза Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната". "Към момента се вижда категорично, че спазваме правилата – кое подлежи на санкции и как плащания трябва да бъдат извършвани. Но виждаме, че в сегашната ситуация се извършват плащания", изтъкна Рибарски пред БНР. "Наблюдаваме една селективна пропускливост на механизмите", допълни той.

По думите му питаме Европейската комисия за доставка на руски газ срещу рубли, за да се съобразим евентуално със санкциите, които биха били наложени при разкриване на сметка в рубли. "Трябва да бъде изяснено откриването на сметка счита ли се на подлежащо на санкции", уточни депутатът. Целта е "да си изпълним договора", без да има санкции, защото "ние сме изрядната страна към момента".

"Механизъм, който не нарушава санкциите, ще бъде извършен съобразно изискванията, за да бъде завършено плащането", поясни председателят на енергийната комисия. "Искаме да спазим както договора си, така и да не подлежим на санкции", подчерта неколкократно Рибарски. Той е категоричен, че България към момента е изрядна по всички линии – както спрямо "Газпром експорт", така и спрямо санкциите, които ЕК налага.

Запитан как плаща Гърция, депутатът отговори , че Гърция плаща в евро, "което впоследствие не превалутира гръцката страна", а се "заверява сметка в рубли и плащането е извършено".

Идеята за 25 стотинки отстъпка за литър за горивата ще бъде приложена "както получавате отстъпка за всяко нещо, което купувате", посочи още Рибарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във