Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ирландци фалираха "Добринище ски"

Имотите на дружеството се продават на безценица. Цената им се стопи наполовина.

S 250 ff263cf0 6838 4fc6 bcc7 b74f676e44fb

Активите на акционерното дружество "Добринище ски"  се разпродават. Фирмата - собственик на лифта до връх Безбог, хижите "Безбог" и "Гоце Делчев" и хотел "Добринище" в едноименния град,  изпадна в неплатежоспособност още преди повече от четири години. Окончателното й  обявяване в несъстоятелност се случи  година по-късно (през 2015-а).

През тази седмица синдикът на дружеството Марияна  Банчева изпълни  решението  на събрание на кредиторите от 18 януари и започна пряко договаряне за продажбата на активите  -  собственост на длъжника, които междувременно са преоценени с  50 на сто. При първите продажби от май миналата година  цената на продаваните активи беше 10 147 000 лева. Сега бяха обявени два търга за  една и съща дата - 28 юни.

Първото обявление пояснява, че  става дума за 1395 поземлени имота в горски територии с обща площ 10 919.395 дка. Когато фирмата е пазарувала тези земи, те са били заприходени в активите й  със стойност  5 198 660 лева. Стойността на земята е била 2 743 310 лв. (или по 250 лв. за декар), а тази на насажденията - 2 455 350 лв. (или по 225 лв. на декар).

Вторият търг е за други 52 имота с  обща площ 323.197 дка. Тяхната  стойност е  162 700 лева. Стойност на земята тук е  91 100 лв. (по 280 лв. за дка), а тази на на насажденията е  71 600 лв. (220 лв. за декар).

Дали имотите ще могат да бъда изтъргувани на такива цени, в момента е  трудно  да се прогнозира.

Още повече  че  дори продажбите  да се окажат  успешни, те не могат да покрият дължимото към кредиторите. Ако съдим по списъка им, който е включен в делото по несъстоятелността, става дума

за дългове, надхвърлящи 14 млн. лева

Прави впечатление, че повечето от тях са към други фирми и към чуждестранни граждани, които са подписвали споразумения и договори, и на практика са финансирали със сериозни суми фалиралото дружество.  

Само задълженията му към държавата, представлявана от  Националната агенция по приходите, са  328 195.08 лева.

Едноличен собственик на едноличното акционерно дружество е регистрираното в Копривщица дружество с ограничена отговорност "Ахелой резидънс" -  собственост на ирландеца Нийл Райли и на нашенския предприемач Румен Димитров. Тази компания също е обявена в несъстоятелност, а нейните дългове според списъка на кредиторите са над 51 млн. лева.

Още  когато преди четири години стана ясно, че дружеството "Добринище ски"  е тръгнало по пътя на несъстоятелността, се появиха съмнения, че то

на практика  играе ролята на  "бушон"

Дълговете му за милиони  са натрупани от  неговия собственик - "Ахелой резидънс". Тази фирма още от началото на 2000 г.  започна да инвестира във ваканционни комплекси по морето. Меракът на собствениците й  за големи печалби обаче, както се оказа по-късно,  е довел до  спорен успех.

Ако внимателно се проследят съдебните решения и исковете на кредиторите по делото за несъстоятелността на "Добринище ски",  ще стане ясно, че  чрез поредица от договори за заем дълговетe на "Ахелой резидънс" са били прехвърлени на  дъщерното й еднолично акционерно дружество. На практика фирми, свързани с реалните собственици на "Ахелой",  са се превърнали  в кредитори и именно те са поискали от  съда да обяви фирмата в  неплатежоспособност, и то със задна дата. Това е

типичният пример на умишлен фалит

който цели  истинските ползватели на всички тези средства да могат да избягат  от реалните си кредитори.

Историята е повече от  заплетена.

Нейни "герои" са "Сънсет ризорт" - Поморие, което през 2006-а е преименувано на "Добринище ски". Дружеството  купува съоръженията в Добринище през 2005-а  за около 3.5 млн. евро. Преди това базата  държи  софийската "Родина турист", която през 2003-а  взема обектите от държавното предприятие "Профилактика, рехабилитация и отдих" срещу 800 хил. лева. Тя беше свързана с шефа на фалиралата Българска универсална банка  Васко Нинов, който преди години пък се озова в гръцки затвор за притежание на 150 кг  кокаин. Сделката с "Родина турист" не минава през Агенцията за приватизация, затова съоръженията безпроблемно са препродадени на "Сънсет ризорт". Нещо повече, описанията, които правят  ирландците на "чудесата", които смятат да построят в курортния град, успяват да омаят  тогавашните началници на  Българската агенция за инвестиции. През 2005-а тя им издава сертификат за инвеститори  първи клас заради  проекта им за цялостно изграждане на ски зона "Добринище", който е на стойност 260 млн. лева. Тук трябваше да се роди ваканционен ски комплекс за чудо и приказ с  няколко хотела, със спа центрове и с още купища  екстри за любителите на планината. Предвидената за него леглова база трябваше да  бъде разположена на 300 000 кв. м разгъната площ и да предоставя всички екстри на 10 хил. туристи.  Разбира се, от този проект днес  няма и помен.

Фирмата по това време е собственост на ямболския бизнесмен Боян  Бонев и на ирландците Нийл Оливер О'Райли, Арон Трейси и Джоузеф Гален Съливан.

Главни действащи лица в историята с "Добринище ски" са Боян Бонев и Нийл Оливер О'Райли. През 2004-а  те придобиват закъсалото "Тремекс" ООД, което стои зад проекта за огромен ваканционен комплекс край Ахелой - "Ахелой бийч резидънс", и го преименуват на "Ахелой резидънс". Съдружник на двамата е и несебърският бизнесмен Коста Айтов. В следващите години "Ахелой резидънс" инвестира в дострояването на "Ахелой бийч резидънс", "Сънсет ризорт" в Поморие и "Поморие голф енд бийч ризорт".

Именно  "Ахелой резидънс" започва да трупа дългове около изграждането на комплексите, най-вече към строителни компании, част от които прехвърля на "Добринище ски" именно чрез т.нар. тристранни договори. Инвеститорът  задлъжнява с 27.3 млн. лв.  към  бургаската строителна фирма "Мидия" и  впоследствие само 60% от тях са погасени. Ако съдим по развилата се в годините съдебна сага, ще видим, че именно строителната компания е тази, която още през 2013-а се е опитала да придобие акциите на акционерното дружество (решение №56 на апелативния съд в Бургас), но безуспешно.

Междувременно 

неплатени дългове започват да се трупат

на името на "Ахелой резидънс", която пък ги прехвърля на свързани компании чрез договори за цесия. В някакъв момент собствениците стигат до решението да фалират "Добринище ски" и успяват.

Първия път процедурата по несъстоятелност е поискана в началото на 2014-а  от "Агродивелъп", която е изкупувала дългове на "Ахелой резидънс". Фирмата е собственост на Георги  Георгиев. Той е свързан с Боян Бонев чрез фирмите "Си енд ски ентерпрайзис" и "Джойнт венчър", които Бонев прехвърля на Георгиев през 2013-а  и 2014 година. Молбата обаче е отхвърлена от Бургаския окръжен съд, впоследствие и от апелативния  съд. Втора молба за неплатежоспособност е подадена от ирландския гражданин Патрик Бърн няколко месеца по-късно. Към нея се присъединяват Ноел Фланаган Глин, както и фирмите "Агродивелъп" и "Интер билд". Собственик на "Интер билд" е бизнесменът от Стара Загора Николай  Георгиев,  който има съвместен бизнес с Нийл Оливер О'Райли още от 2001 година. Втория път Бургаският окръжен съд приема молбата и обявява "Добринище ски" в неплатежоспособност от датата 13 март 2013-а, когато фирмата е  извършила  последното си  плащане и е  погасила задълженията си към ЧЕЗ. От документите по делото става ясно, че в края на 2013-а "Добринище ски"  дължи 14.462 млн. лв. - сума, която надвишава  с близо 2 млн. лв. активите му.

Що се отнася до лифта до Безбог и до  хижите "Безбог",  "Гоце Делчев" и хотел "Добринище", на този етап няма опасност те да спрат работа. Причината е, че от години дейността на ски съоръженията и легловата база е прехвърлена чрез дългогодишен договор за наем на благоевградското дружество с ограничена отговорност  "Сигма ски",  чийто собственик и управител е  Георги Йовчев. Мълвата в региона е, че тези обекти са "измъкнати" от активите на фалиралото дружество и вече имат нов неизвестен засега собственик.

В подкрепа на тази градска легенда е и фактът, че тези обекти, както става ясно от продажбата на синдика, засега не са включени и в списъка на обявените продажби. Основно на търговете са предложени  земите в горските територии, чрез които се очаква да бъде попълнена масата на несъстоятелността на дружеството.

Потърсихме синдика на фалиралата компания  Марияна  Банчева, за да разберем  някой проявил ли е  интерес към предлаганите от нея имоти и да се информираме  какво се е случило с въжената линия, с  хижите  и с хотела в Добринище.

Пред в. "БАНКЕРЪ"  обаче Бенчева не беше склонна да даде по-подробна информация. Тя каза, че съвсем не е случайно, че делата по несъстоятелност се провеждат при... закрити врати. Категорично отказа да ни отговори на въпроса  дали обектите в Добринище все още съществуват като  активи в масата по несъстоятелност на фалиралото дружество.

Що се отнася до сегашните продажби, Банчева също не пожела  да даде по-изчерпателна информация, тъй като избраната в този случай процедура не е търг, а пряко договаряне. И ако  има кандидати, то те ще се появят на самия търг, тъй като в този случай документи не се подават предварително.

Но  това ще стане ясно, след като бъде внесен отчетът за разпределението на средствата към кредиторите, след като приключат евентуалните продажби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във