Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИПК "Родина" вече има нов собственик

Частният съдебен изпълнител  Стоян Якимов успя да отърве столицата от разрухата,  която се възцари в някои нейни райони вследствие "завоеванията" на видния депутат от ДПС и мастит бизнесмен Делян Пеевски. 

Месец след  обявените от Якимов  два  търга  за продажбата  на имотите на бившия Издателско-полиграфически комплекс "Родина" се намери и купувач за тях. Това е акционерно дружество "Изток плаза", което е предложило общо 40 млн. лв. за продаваните активи на затъналите в дългове "Родина тауър" ЕООД и Издателско-полиграфически комплекс Родина " АД. Компанията, спечелила търга, на практика е притежание на  семейството на доктор Михаил Тиков, който държи най-голямата верига болници в страната (най-известната от тях  е "Софиямед"). Иначе според Търговския регистър акционерното дружество  е собственост на "Булфарма" (51%) и на "Диагностично-консултативен център Софиямед" (49%). Новият собственик на имотите е регистрирал акционерно дружество "Изток плаза"  като правоприемник на едноличното акционерно дружество "Евротест контрол" (собственост на "Еврохолд България"  АД) на 4 юни 2009 година. Капиталът му е 6.3 млн. лв, а предметът му  на дейност  е управление на недвижими имоти. Чрез регистрираната в Пазарджик "Булфарма"  д-р Тиков е собственик на най-голямата  (по приходи) верига болници в София ("Софиямед"), в Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и Бургас. Фамилията на доктора бизнесмен  има интереси и в хотелиерския бранш. Тя притежава два хотела под бранда "Хеброс" - в Пазарджик и Батак, а преди година придоби и столичния "Силвър хотел", в близост  до зоопарка. Самото дружество "Изток плаза" притежава и  терен от 9.3 декара в "Дианабад". Сделката за него е сключена през  2009-а и е на стойност  4 млн. лева.

Сега срещу споменатите вече  40 млн.лв.  дружеството  получава недовършената сграда на бул. "Цариградско шосе" , заемаща   терен от 15 дка плюс  близо 41 дка земя в задната част на огромния имот, върху която има няколко стари сгради. Между тях е  и  бившата печатница на комплекса.

Доктор Таков е предложил 1.4 млн. лв. повече

от предварително обявената от съдебния изпълнител начална тръжна цена . Както в. "БАНКЕРЪ"  писа още преди месец, недовършената и впоследствие дори допълнително разрушена сграда, която е с лице към централния столичен булевард,  плюс теренът от 15 дка се предлагаше за 18 млн. лева. Цената за съседния производствен комплекс, изграден  върху  близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше определена на 20.6 млн. лева.

От години тези паметници  на разрухата грозят основната пътна артерия на столицата - булевард  "Цариградско шосе. Решения за проблемните имоти имаше няколко, но те така и не бяха осъществени.

Доскоро  сградите  и  земята под тях бяха собственост на  "Родина тауър" ЕООД и  Издателски полиграфически комплекс "Родина" АД.  Едноличното дружество с ограничена отговорност е 100% собственост на акционерното дружество. Неговите акции пък  са притежание на "Обединени български вестници" АД. Според последния публикуван протокол от общо събрание на това дружество (от 2014-а) то се представлява  от майката на бизнесмена депутат Пеевски - Ирена Кръстева.  С  решение на Софийския  градски съд от 17 февруари миналата година самото акционерно дружество "Обединени български вестници"  е с прекратена търговска дейност...  по иск на прокуратурата. За негов ликвидатор е назначена Светлана Бояджиева.

Тези дружества придобиха имотите  през 2013 година

По това време цената  им беше  24.7 млн. лв. , осигурени като заем от Корпоративна търговска банка. Компанията на Пеевски  се ангажира да събори изоставените сгради и да разчисти терена или да довърши строителството, но това така и не се случи.

След фалирането на Корпоративна търговска банка  целият Издателско-полиграфически комплекс на "Цариградско шосе", който е  100% е собственост на семейството на Пеевски,  започна да запада стремглаво. ИПК "Родина"  не обслужваше огромните си заеми към финансовата институция. Акционерното дружество Издателско-полиграфически комплекс "Родина" АД е получило два заема от КТБ. Единият е на стойност  34.3 млн. лв., но  първоначално  усвоената  сума е била 24.7 млн. лв., отпусната на 17 август 2012 година. С нея е финансирано купуването на самото ИПК. По-късно тя е увеличена с още 9.6 млн. лева. Причината е, че на дружеството беше наложена санкция от Агенцията по приватизация (в размер на 20 млн. лв.), защото не изпълнява  ycлoвиятa по договора. Според тях, след  като  "Poдинa тayъp" получи имотите, недостроената сграда трябваше дa бъдe дoвъpшeнa или дa бъдe cъбopeнa. Нещо, което не ce е cлyчило и до днес.

Вторият заем - от 20 млн. евро, е  отпуснат на 17 юни 2014 -а "за строежи и имотни цели", частично обезпечени с трета поред ипотека върху сградата на ИПК "Родина". Заемът е бил усвоен незабавно и средствата са прехвърлени на друг кредитополучател - "Инфраструктурна компания". Парите са  били  използвани  главно за обслужването и изплащането  на дълга  към банката.

Вече стана ясно, че вземанията и по двата кредита (на обща сума  над 70 млн. лв.) са били обявявани за продажба на нищожно ниска цена въпреки сериозните обезпечения по тях. Странно защо не се е появил никой, който да прояви интерес. Тук е моментът да напомним, че макар сградите да не са в добро състояние, те попадат в доста благоприятна територия за застрояване. Според закона за устройство на София на този терен могат да се вдигнат градежи  с височина до 75 м и с плътност на застрояването 60 на сто.

Очаква се новият собственик на руините

на бившия Издателско-полиграфически комплекс  да се възползва максимално от тези възможности да промени изцяло не само сградата, но и средата около нея. Още повече, като се има  предвид засиленият интерес към строителни терени в столицата.

На този етап обаче  д-р Таков все още се въздържа да обявява инвестиционните си намерения, свързани с новата му придобивка. Разбира се, не бива да се забравя, че най-голямата му болница - "Софиямед", се намира в непосредствена близост с новия имот на дружеството. Единственото ясно на този етап - по думите на доктора,  е, че  сделката ще бъде финансирана с банков кредит. Повече подробности обаче на този етап не бяха оповестени. Инак според закона  продажбата трябва да приключи до два месеца след подписването на предварителния договор между фирмата купувач и частния съдебен изпълнител. На практика тогава ще стане ясно и коя е финансовата институция, осигурила покупката на имотите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във