Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ИПИ представя анализ на Плана за възстановяване

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи свой анализ на Националния план за възстановяване и устойчивост, от който България очаква 21 млрд. лв. и който Европейската комисия ни върна за поредната редакция.

Анализът на експертите от ИПИ има за цел да представи същността на Механизма за възстановяване и устойчивост, историята на включването на България в пакета „Следващо поколение“ и вече подадения Национален план за 21 милиарда лева.

Изследването засяга още засичането на заложените в страната параметри за изпълнение, приоритетите на Европейския съюз и планираните инвестиции в останалите страни членки. То показва доколко България се вписва в общите политики на Евросъюза.

Инвестициите, включени в българския план, очертават пътя на страната към осъществяването на важни реформи, възстановяването от пандемията и нейните последствия и постигането на устойчив икономически растеж с акцент върху зелената трансформация и кръговата икономика.

Тук са и най-сериозните критики, които България понесе от Брюксел в областта на отказа от въглищната енергия и прехода към възобновяеми източници. От страната ни се очакват по-ясни решения за зеления транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във