Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ИПИ: Корупцията е основна спирачка за бизнеса у нас

Корупцията е основна спирачка за бизнеса и за демокрацията в България, макар страната да изостава и в други области, като образованието, което не отговоря на очакванията на бизнеса, както и в независимостта на съда и на медиите, заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика по време на дискусия "Демокрация на кръстопът", цитиран от БТА.

Оценката за България на Freedom House в доклада Страни в преход за 2016 година показва сериозно изоставяне спрямо страните от Централна Европа и Прибалтийските републики. Нещо повече, страната ни влошава резултата си спрямо 2007 година, особено в независимостта на съдебната система.

"Допитване на ИПИ сред студенти и експерти показва, че сред тях преобладава мнението за влошаване на демокрацията през последните пет години, каза Петър Ганев. Като водещ проблем се посочва не просто липсата на върховенство на закона, а въобще липсата на ефективно разделение на властите. Тоест обвързването на бизнес и държава, наред с опитите за превземане на широк кръг институции, се приема за даденост от голяма част от хората в България. Крахът на четвъртата най-голяма банка в България /Корпоративна търговска банка/ през 2014 година се приема като проявление именно на този модел", каза Петър Ганев.

Сред обществото има съгласие за реформа в съдебната система и най-вече в прокуратурата, където се иска да има отчетност, децентрализация и прозрачност. В анкетата направена през ноември - декември 2016 година, като най-важни задачи се определят разбиването на модела на клиентелизъм в държавата, подобряване на предприемаческия климат, които значително изпреварват идеята само за повишаване на доходите, каза Петър Ганев.
Според експертите на ИПИ в България се вижда връзката между икономически популизъм и отстъпление от демократични ценности, а възприятията на хората са силно повлияни от зависими медии.

"Хората спират да се интересуват от политиката, а липсата на наказания и неработещата съдебна система, е покана за корумпирани политици да стават още по-корумпирани и да завладяват държавата", каза Петър Ганев.

Външният натиск вече не е толкова силен и членството в ЕС не е достатъчно за затвърждаване не демократичните ценности в страната, смятат в ИПИ. 

"Заплахата за демокрацията в България се нарича Русия, която използва за тази цел всички методи, дори и хибридна война", посочи Георги Табаков, от Българския икономически форум. Заради сериозните проблеми в света единствените, които сега се занимават с нас , купуват медии и през желанието на левите партии да се облагодетелстват, чрез големи инфраструктурни проекти, са руснаците, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във