Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Йотингер поема преговорите за Южен поток

Държавите, през чиято територия ще минава трасето на газопровода Южен поток, са се договорили с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер Брюксел да поеме предоговарянето на междуправителствените споразумения за реализиране на проекта, сключени с Русия от България, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия. Новината съобщи самият Йотингер, който през седмицата имаше работна закуска с ресорните министри на шестте държави.


Европейската комисия не е против проекта Южен поток и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа, но иска да се гарантира, че правилата на общността, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани, каза Йотингер. Той добави, че предстои да получи официален мандат за преговори от всички, след което ще поеме адвокатската си роля.


Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Ние постигнахме достъп до тръбата за трета страна, но не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат. За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж. Няма да се откажем от него, заяви българският енергиен министър Драгомир Стойнев.


Позицията на Москва е, че европейското законодателство, което забранява производител на суровина да е едновременно и собственик на тръбопровод, е на практика национално, а споразуменията й за Южен поток отговарят на международното право, което има превес. Въпреки това Кремъл обяви, че е склонен да преговаря по повдигнатите от Брюксел въпроси.


Проектът ,,Южен поток е в застой, защото от 2008-а същият Пламен Орешарски като финансов министър и същите хора около него говореха за Големия шлем. Сега сме краят на 2013-а, те продължават да не са го съгласували, да не са подписали договор и да заблуждават и Европа, и Русия. За политическа партия ГЕРБ прочитът на изказването на комисаря Йотингер е, че Европейската комисия не вярва, че България може да защити своите интереси и съответно да подпише изгоден договор за страната. Сегашното правителство не може да защити интересите на България, независимо че проектът е изгоден за нея. Според нас Брюксел казва: вие не можете да се оправяте, затова ние ще преговаряме от ваше име'', е становището на ГЕРБ.


От опозицията обвиняват кабинета, че не е провел търгове, не е подписал договора за строителство на Южен поток, не е казал колко ще струва проектът, кой ще даде парите и за колко години те ще бъдат върнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във