Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвеститорът на Алепу плаши със съд заради уронване на престижа

Инвеститорът в строежа на Алепу - "Алепу вилидж" и ГБС-Турс излязоха с позиция, в която заплашиха със съд "всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име"

"Приемаме с разбиране предприетите действия на всички компетентни държавни институции, както и бързата реакция на прокуратурата във връзка със строителството в местността „Алепу“. Искаме да подчертаем, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности. Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност. На всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност.", се казва в декларацията на инвеститора. 

В понеделник (15 юни) прокуратурата внесе протест срещу разрешението на строеж на т.нар шофьорски плаж, издадено през 2018 година от главния архитект на община Созопол.

На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. Шофьорски плаж и да представи обобщен доклад.

На базата на този доклад прокуратурата смята, че разрешението за строеж е е нищожно. Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строителство. 

Скандалът със строежа край Алепу избухна отново, след като през февруари 2019 г., поради съмнения за незаконно строителство, той бе спрян, докато се отстранят откритите нередности в техническата документация. Тогава от бургаския строителен контрол заявиха, че се строи брегоукрепителна стена заради регистрирано през 2009 г. активно свлачище

Архитект Ангел Захариев,  който е един от собствениците на архитектурното бюро, проектирало новия ваканционен комплекс, каза, че мотивацията му да участват в проектирането е била, че природата там е унищожена от свлачището.

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е абсурдно", заяви арх. Захариев.

"Под тази сграда има десетки пилоти по 15-30 метра надолу... Основните цели на съоръжението са да се спре свличането, да се запълни обема  със земна маса и там да има последващо строителство.От самото начало проектът на Алепу е за курортно селище и никой не го е крил", отбеляза арх. Захариев.

Той посочи, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър в правителството на Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във