Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвеститорското доверие в еврозоната достигна 6-месечно дъно

Доверието на инвеститорите в бъдещото икономическо развитие на еврозоната се влоши през октомври за трети пореден месец до най-ниско ниво от април насам, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1067 инвеститори (240 от които са институционални), проведено между 30 септември и 2 октомври 2021 г., се понижава  рязко през настоящия месец до 16,9 пункта от 19,6 пункта при очаквания за доста по-сдържано отстъпление към ниво от 19,0 пункта. Това представлява влошаване на индекса за трети пореден месец и негово 6-месечно дъно. В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, спадна през октомври до 26,3 от 30,8 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юни 2021 г.

Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи пък се понижи до 8,0 пункта от 9,0 пункта през септември, което представлява влошаване на инвеститорските очаквания за пети пореден месец и негово най-ниско ниво от май 2020 г. По този начин продължаващата загуба на импулс не сигнализира за т.нар. есенно съживяване, което обикновено настъпва по това време на годината.

Остава отворен въпросът дали това представлява обръщане на тенденцията или просто забавяне на икономическия растеж, което обикновено се случва в средната фаза на даден цикъл на икономическо възстановяване. Изключително важно е очакванията да не паднат под нулевото ниво, защото тогава би се очаквало по-силно спадане на икономическата продукция, след което да настъпи обръщане на позитивната тенденция на растеж.

Sentix индексът за Германия бележи само слабо понижение в началото на октомври до 20,0 пункта от 20,9 пункта през септември, но и той бележи влошаване за трети пореден месец и най-ниско ниво от март 2021 г. Това е първото по-значимо проучване след изборите за нов Бундестаг в Германия.

Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация във водещата европейска икономика, се понижава с 5 пункта до 31,0 пункта, докато компонента на Sentix за инвеститорските очаквания се повишава с 2,7 пункта до 9,5 пункта спрямо 6,8 пункта през септември. Като цяло признаците за световната икономика продължават да сочат към "забавяне в средата на икономическия цикъл“. Забавянето на растежа в средата на цикъла набира скорост в големите икономически региони - на първо място в САЩ, като азиатският регион и в частност Япония също са засегнати, показва проучването на Sentix.

Facebook logo
Бъдете с нас и във