Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Инвеститорски апетит размъти язовир Искър

Десетки сигнали за нарушения се "давят" в чиновническо -административното безхаберие

S 250 a897b266 1ad6 4a85 a521 a1c222e5dc22
S 250 309acd95 3dea 4444 8016 7287cf7c09ba
S 250 a52be765 7d03 40ee 9db6 f8fdb7d2a798
S 250 b2564a7f 6c5f 4f2b a34a 5f50362e4db6

Апетитът за придобиване  на  имот покрай  брега на най-големия язовир у нас – „Искър“ датира от десетилетия. И  винаги е бил неутолим. Неизброими са и сигналите за различни строителни "инициативи" (повечето  от които са на ръба на закона), които  заливат институциите. Отделни - неподвластни на конюнктурата медии, сред които и в. „БАНКЕРЪ“, нееднократно алармират за безчинствата, които се вършат по брега на това хидроенергийно  съоръжение.

 

Формално ( почти наужким)  проверки се правят. Резултатите от тях обаче са повече от... безнадеждни: десетки вили (тип селска прогимназия), „плаващи“ понтонни съоръжения във водите, „улеи за лодки“ и още куп други "обекти", надлежно опаковани в безупречна  на пръв поглед административно -чиновническа терминология, също са факт. Някой от тях

все още са откровено незаконни,

а други са ... старателно "узаконени“.

Такъв е случаят с разположения  до самата вода „Кънтри клуб“, който по-скоро прилича на хотел, а не на фирмена сграда. Защото тя е  анонсирана именно като такава в  документите на последният му собственик – „Грийн Проджект инвестмънс енд файненс“ ЕООД. Дружеството е еднолично притежание на прославилия се с активността си в коридорите на властта (и участник във фотосесии с наши висши държавници ) израелец с българско гражданство Авиноам Катриели.

Срещу  градежа на впечатляващия с размерите си обект от години се обявяват граждански организации и физически лица, възмутени от това, което се случва на метри от брега . Последният от редицата сигнали (подавани  както от фондация „Европейски София“, така и от отделни граждани) е подписка от жителите на Самоков, която е представена на вниманието на омбудсмана на Република България -  Диана Ковачева, на министъра на регионалното развитие и благоустройство – Петя Аврамова, на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и съответно на кметството в Панчарево, което управлява  района .

В него се съобщава за допуснато строителство в имота на дружеството, което е несъвместимо с режима в санитарно-охранителната зона и с определените за нея териториално-устройствени параметри. В подписката се говори  и за множество други нарушения на строителните правила и норми при самото строителство на сградата и на допълнителните съоръжения.  Съобщава се за насочване  на отпадъчните води от канализацията  на построения вече обект, направо във водата на язовира.

Прегледът на сигналите , подавани до всички институции в предишни години, лесно може да се установи, че става дума за почти същите посегателства.  Резултатът от оплакванията до този момент е еднозначен - все е в  полза на инвеститора в обекта. Причината,както бе споменато в началото, вероятно  се корени в личността на известния с близките си отношения с властта Авиноам Катриели. Той  преди години дори беше удостоен с приза инвеститор номер едно. Макар че поводът бе  проектът "Плана хайтс", който си остана нереализиран .

В този случай доста показателна е

„подредеността“  на  историята на този имот.

Тя започва през ноември 2000 г., когато с решение на поземлената комисия в „Панчарево“ за собственици на имот от 1570 кв.м. са признати седем физически лица. Година по-късно те го продават на Василка Патарева за смехотворната сума от 800 лева. В първичните документи никъде не са описани съществуващи сгради, а теренът е описан като място  за „трайни насаждения“ . А данъчната му оценка е ...34.10 лева. Година по късно – на 13 юни 2002 г. обаче ситуацията се променя – новата собственичка изведнъж съзира, че върху имота има построени 5 бунгала, изкупува ги от „Кариерни материали“ АД за жълти стотинки  и променя нотариалния си акт и документира сградите -  между 30 и 50 кв.м. и терена , като придобити „на основание покупка и приращение по смисъла на чл. 92 от Закона за собствеността“ ( бел.ред. чл.92 гласи: собственикът на земята е собственик и на постройките, и на насажденията върху нея).

Това на практика, по-късно ще се превърне в „основание“  да бъде сменено предназначението на имота и от земеделска земя, той да се превърне в терен  „за неземеделски нужди“ . Очевидно обаче замисълът на Патарева не е могъл да се осъществи, докато не се появява господин Катриели.

През 2010 г. той изкупува собствеността върху имота чрез фирмта си „А.З.К.Пропъртис“ ЕООД срещу 123 750 евро. С други думи в рамките на осем години имотът е поскъпнал почти ...200 пъти.

Любопитното в този случай

е, че в същия ден (на 17 септември 2010 г. ) господин Катриели се сдобива и с втори - съседен , по-малък имот – от 508 кв.м.Но странно защо за него плаща едва 250 евро, или за точно толкова, за колкото той е бил придобит през 2001 г. от съседа на Патарева - Александър Бисов.  

Така се оформя терен от 2078 кв.м., на който малко по-късно ще почне изграждането на новия „Кънтри клуб“, за който стана дума в началото. Първата стъпка е направена през 2012 г., когато инвеститорът е поискал да бъде одобрен предложен от него план за застрояване.

Според издадената по това време заповед от Направление „Архитектура и градоустройство“  в  столичната  община, желанието му е било удовлетворено и теренът е попаднал в така наречаната зона за обществено обслужващи дейности озеленяване в околоградски район ( Оз2). Според законово регламентираните параметри на застрояване в тази зона, максималната  разрешена плътност е 20 на сто, а височината на сградите в район като този не би трябвало да надхвърлят 10-15  метра. В нормативните изисквания изрично се подчертава, че тук могат да бъдат изградени сгради за обществено обслужване, но не се допуска застрояване с жилища и с офис сгради.

Странно защо обаче, проектът за плана за застрояване, за който стана дума, е бил одобрен, въпреки, че до този момент няма данни този терен да е бил урбанизиран, а статутът му е бил ...земеделска земя. Очевидно, за да бъде поправена грешката, е започната процедура за отстраняване на тази досадна подробност. Решението идва бързо и на 12 септември 2013 г. Министерството на земеделието и храните издава документа, с който предназначението на земята е променено и развързва ръцете на инвеститора  да пристъпи към проектирането на бъдещия обект.

Но на практика

той е бил проектиран предварително,   

тъй като разрешението за строеж е издадено от администрацията на район „Панчарево“  само седмица по- късно – на 20 септември. Кога е успял г-н Катриели да получи виза за проектиране, кога е имало време да бъде изготвена строителната документация, е въпрос, на който всеки, сблъсквал  се с този тип дейности, трудно би си отговорил...?!  (виж снимката на документите)

Така пътят за градежа на брега на язовира е открит. Въпреки недоволството на хората тук, които определят случващото се като „беззаконие и саомоуправство“, проверките на отговорните за това институции  завършват с минимални забележки.

Докато кипи усърдната строителна дейност, фирма „А.З.К.Пропъртис“ ЕООД, решава да прехвърли имота и строящата се вече сграда  във владение  на друго дружество на Катриели - . „Грийн проджект инвестмънс енд файненс“ ЕООД. Сделката е изповядана на 25 август 2017 г. като покупко-продажба на недвижимия имот , но цената му е буквално срината - на 8 400 лева...

Строителната инвазия продължава.

През 2018 г. сградата е построена до  етап на т.нар.акт.14, което означава, че конструкцията й е готова. И на 28 май миналата година главният архитект на София - Здравко Здравков издава и последния легитимиращ  документ за новия „Кънтри клуб“  – удостоверението за въвеждане в експлоатация.

Само месец по-късно инвеститорът е получил и още едно разрешение за строеж – този път за басейн.

Така стъпка по стъпка имотът на брега на езерото завзема и тази част от бреговата ивица, която по закон би трябвало да бъде със статут на публична държавна собственост. Дупката, която се копае в момента пък била „за спускане на лодки“. След някое време сигурно ще се появи и плаващ понтон... И няма да е чудно - ще напомним, че  още преди три години в. „Банкеръ“ алармира   за подобни дейности  с публикация под заглавие  „Чий е язовир Искър“ всички държавни институции, за подобна „дейност“ в друга част на  хидросъоръжението, но  резултат и до ден днешен няма.  

Що се отнася до воплите на гражданите заради  подозренията им къде точно се изтичат отходните води от   обекта, можем само да добавим, че след като този въпрос е бил поставен, на проверяващите е представен договор за изграждане на пречиствателна станция (с който в. „Банкеръ“ разполага), но и до ден днешен не е ясно, тя готова ли е и работи ли?

Всички повдигнати в този текст въпроси зададохме на господин Катриели на официалния e-mail адрес на компанията му.

Ето ги и тях:


"Уважаеми господин Катриели ,


Във връзка с разследване на в. „Банкеръ“ и предстояща публикация, моля да ни отговорите на няколко въпроса?

1.От три години насам  граждански организации и отделни граждани изпращат сигнали до различни институции (последният от които е от края на март тази година), във връзка със строителството на обект „Кънтри клуб“, който е Ваша собственост. Знаете ли за проблемите, за които алармират тези организации и как ще коментирате недоволството им?

 

2.В тази връзка екип на в. „Банкеръ“ отиде на място и установи, че във Вашия имот, но в тази част която попада в санитарно-охранителната зона на яз. Искър, се извършват изкопни работи. Какво е тяхното предназначение и получавали ли сте разрешение за тях?  

3. Имаме информация, че отпадъчните води от външната канализация на построения от Вас обект се заустват направо във водата на язовира. След справките, които направихме, установихме, че  дружеството, което представлявате има подписан договор за изграждане на пречиствателна станция, но никъде не открихме документ, че тя работи. Как ще коментирате обвиненията и ще ни представите ли доказателства, че пречиствателната станция изпълнява своята функция?

4.При проверка в имотния регистър установихме един доста озадачаващ факт. През 2017 година, собствеността на имота, върху който е построен обект „Кънтри клуб“ преминава чрез покупко-продажба от фирма – „А.З.КПропъртис“ към „Грийн Проджект инвестмънс енд файненс“ на изключително занижена цена, в сравнение с тази на която е той е закупен. Как ще ни обясните това?

До редакционното приключване на броя обаче, така и не получихме отговори. Единствено покана за разговор, но по-късно....

Що се отнася до ръководството на район Панчарево, тук резултатът е малко по различен. Още в деня, когато осведомихме кмета  Николай Гюров за проблемите около този градеж, той се ангажира да извърши цялостна и задълбочена проверка и да ни информира за резултатите от нея.

 

Пред в. „Банкеръ“ Гюров каза: „Не мисля да оставя хората, които от години си  разиграват коня по брега на язовира, да продължават да го правят безнаказано.“

Веднага с екипа ни на място дойде и новият главен архитект на района - Румен Несторов, който се зае с изясняване на случая.

Дали този път ще се стигне до резултат, е трудно да гадаем. Но както знаем в повечето от тези случаи затрупването на едни изсмукани от пръстите документи със следващи – създадени по-прецизно, могат да превърнат всяка шокираща за хората дейност в ...полезна.

Засега  въпросите остават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във