Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвеститорите вече наблягат на високите технологии

Генералният директор на "Теклас" Неби Анъл и кметът Калин Каменов (вляво) подписаха на договора за изграждане на завод в града, в който ще се инвестират над 22 млн. лева.

И през тази година отбелязваме, че инвеститорите все още намират основания да идват в България. През второто тримесечие на дузина компании обявиха плановете си или започнаха изграждане на свои предприятия у нас. Вярно, сумата на инвестициите не е голяма, но все пак трябва да сме реалисти - и България не е голяма, както като територия, така и като хора и икономика.

От началото на годината до момента са издадени сертификати на 14 проекта на обща стойност над 210 млн. лв., които ще разкрият 1637 нови работни места, рапортуват от икономическото министерство. Тези бизнес планове  са предимно в секторите: производство , ИТ, логистика и други.

Последният такъв сертификат за инвестиция клас "А" беше връчен от министърът на икономиката Емил Караниколов (на 3 юни) и е на високотехнологичната компания

"Акронис България" ЕООД.

Общата стойност на всички материални и нематериални активи, която фирмата ще направи по проекта, възлиза на 1 204 000 лв. и ще се финансира изцяло със собствени средства. В периода на осъществяване на тази инвестиция и като резултат от нея ще бъдат наети 130 български инженери.

Целта на проекта е разширение на дружеството чрез създаване на европейски център за изследователска и развойна дейност за кибернетична защита, AI и Blockchain проекти.  А разширяването на научноизследователския център на "Акронис България" ЕООД в София е свързано и с разработването на нов продукт, наречен Acronis Total Protection (ATP). Той пък дава ново решение, което има за цел да направи бизнеса на доставчика на услуги по-мащабен и печеливш, да се справи с вирусните атаки и да намали оперативните му разходи.

Компанията майка "Акронис" е основана в Сингапур през 2003 г. и до днес на фирмата се доверяват повече от 5 млн. потребители и 500 000 бизнеса по света, включително 79 от топ 100 най-ценни марки.

Фирмата

"VMWare"

беше поощрена със сертификат за своя проект на стойност 46 061 000 лв., с който ще бъдат разкрити над 500 нови работни места. С дейността си тя от години утвърждава България като един от лидерите в ИТ сектора в глобален и регионален мащаб. От създаването си през 2007 г. компанията е инвестирала над 350 млн. лв. на българския пазар, отбелязва изпълнителният директор на "VMWare" Дияна Стефанова. А по този начин София се превърна в един от трите основни стратегически центрове за научно-изследователска и развойна дейност за +ВиЕмУеър" в световен мащаб. Този проект пък е още едно доказателство за инвестиционните намеренията на компанията да разширяват капацитета си на регионално ниво.

Основната му цел е свързана с разширяването на съществуващото предприятие чрез изследване и разработване на нови софтуерни продукти, както и чрез увеличаване на броя на служителите през следващите години. Работният капацитет на "ВиЕмУеър България" ЕООД ще подобри разработването на нови продукти и ще предложи професионални услуги по внедряване  на закупените от клиентите продукти.

Инвестиционният проект на

"Теклас-България" ЕАД

е за ново разширяване у нас и предвижда изграждане на високотехнологичен завод и във Враца за производство на каучукови и пластмасови съединения за автомобилната промишленост. Размерът на инвестицията възлиза на 22 млн. лв. и ще се финансира със собствени средства, като ще бъдат открити 500 нови работни места с перспектива да достигнат 1000, съобщи генералният директор на "Теклас" Неби Алън. Очаква се заводът да отвори врати до средата на 2020 година.

Вече е закупен и теренът, върху който ще се изгради новото предприятие, като технологичният процес ще бъде роботизиран във висока степен. С изграждането на завод на "Теклас-България" ще се утвърди мястото на Враца на международната карта на автомобилната индустрия, заяви кметът на общината Калин Каменов. Той припомни, че край града вече започна изграждането на завод за електронно оборудване за автомобили на един немски инвеститор - "МД Електроник".

Турският холдинг "Теклас" е създаден през 1971 година. Той произвежда каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като продукцията му е изцяло предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Най-голямото му предприятие е в Кърджали, където, заедно с научния център и по-малката производствена база в Крумовград, работят повече от 3000 души. В бъдещия завод във Враца ще се сглобяват съединения и оборудване за хибридни автомобили и електромобили от различни марки.

Проектът на "Екоком Груп" ООД - утвърден производител на висококачествени хранителни продукти, предвижда изграждане на собствено предприятие в "Индустриална зона Божурище". То ще е специализирано в производство на бактериални продукти на основата на култури микроорганизми. Размерът на инвестицията е 4.5 млн. лв., а като резултат от него се предвижда да бъдат открити 28 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас "А" получи и "Хайнип Логистик" АД. Фирмата планира да построи логистичен център по одобрен вече технологичен проект в с. Гурмазово, Община Божурище. Изграденото съоръжение ще има максимален годишен капацитет за над 48 000 хил. палета. Общата стойност вложението възлиза на 4.5 млн. лв., като ще бъдат открити 10 нови работни места.

Българското дружество "Айсобар Комърс" ЕООД принадлежи към групата предприятия на Dentsu plc. (Япония) след като през юни 2015 година става част от тяхната глобална дигитална агенция Isobar. Основният предмет на дейност на фирмата е в сферата на високотехнологичните дейности от сектора на услугите, а именно разработване и поддръжка на софтуер за електронна търговия, улесняващ управлението на поръчки при мултиканални дистрибутори. Целта на инвестицията ще бъде разширяване на пазарния дял на Isobar Commerce и утвърждаване на лидерската ѝ позиция в сегмента чрез Глобалния център за компетентност за Salesforce Commerce Cloud. Инвестицията се планира да бъде направена в София. Размерът й възлиза на 381 000 лв., а като резултат от нея ще бъдат открити 50 нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във