Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвеститорите у нас са толкова много, че задръстиха пътищата, обяви Борисов

Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата. Асфалтът не се яде, но той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места. Надявам се да плащат и добре. Необходима е инфраструктура. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на откриване на логистичен център на датската мебелна компания JYSK в Икономическaта зона София – Божурище. Кoмпaниятa инвecтиpa 100 милиoнa eвpo в бaзaтa cи в Бългapия, ĸaтo щe бъдaт осигуpeни 300 нови paбoтни мecтa. Центърът ще обслужва Югоизточна Европа.

"Имаме толкова много заявки за инвестиции, за милиарди левове, за стотици работници, добре платени. Този път в Божурище, който планирахме да разширяваме няма да свърши никаква работа. Неслучайно инвеститорите питат за инфраструктурата. Когато си направил над 200 млн. лв. инвестиция и то за целия регион и имаме населено място като Божурище, веднага стигнахме до проекта, който вчера ви го представихме - ще направим един околовръстен път от царица Йоана, минава оттук и свързва магистралата със зоната. Това възлиза на 50 млн. лв. Това се прави, за да осигурим на хората от Божурище нормален живот", коментира Борисов.

Премиерът поясни, че в индустриалната зона в Божурище минават по 4 камиона на 10 минути. Има бум на инвестициите в тази зона. Затова е разпоредил на министрите в кратък срок да приключат с отчуждаването на земите. "Максимално бързо, независимо, че е скъпо, трябва да се направи инфраструктурата. Инвестициите са огромни", допълни Борисов. 

„Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, „Марица“, „Тракия“, за Азия и морето“, посочи премиерът.

Той бе категоричен, че днес у нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат България, затова и износът ни е най-голям за всички времена. „Само, че трябват пътища“, изтъкна още веднъж министър-председателят.

Строителството на логистичната база на JYSK започна през лятото на 2017 г., когато датската компания обяви, че ще изгради в България четвъртия си в света център, от който ще снабдява магазините си в Бългapия и Pyмъния, ĸaĸтo и Зaпaднитe Бaлĸaни.

Базата включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. Високите тела достигат 16 етажа (42,5 м), което ги прави най-високите складови помещения в България. Парцелът на „Юск Бул“ ЕООД в индустриалната зона е върху площ от 300 дка, а застроената площ е малко над 90 хил. кв. м. Освен високите тела, базата включва и транспортен коридор, приемна зона, зона за интернет търговия, административни сгради.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във