Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвеститорите са оптимистично настроени към недвижимите имоти

Инвеститорите са до голяма степен оптимистично настроени относно възстановяването на пазара през 2021 година.  В свой доклада Colliers прогнозира 50% ръст в инвестиционната активност през втората половина на годината, базирайки се на възстановяване на доверието в пазара на недвижими имоти като резултат от развитието на ваксините и продължаващото държавно стимулиране.

„Въз основа на нашия глобален анализ, който ни дава представа за интереса на инвеститорите от „птичи поглед“, попътния вятър няма да изчезне от сектора на недвижимите имоти в дългосрочен план. Предвид огромния обем набран капитал в световен мащаб и необходимостта от реални активи, инвеститорите са нетърпеливи да го използват и да се възползват от възможностите през цялата година", казва Тони Хорел, ръководител "Капиталовите пазари | Глобално" в Colliers International. Очакванията са тази година да видим движение нагоре по кривата на риска, като инвеститорите ще проучват всички видове активи  - от домовете за възрастни хора до проекти за обществена инфраструктура.

В проучването участват големи институционални инвеститори, компании, регистрирани на фондовата борса, суверенни фондове, частни фондове, семейни компании и трети лица, управляващи парични средства. Резултатите показват, че 98% от инвеститорите във всички региони предвиждат разширяване на портфолиото си, като над 60% планират това да е повече от 10 на сто. Освен това, 67% от анкетираните в региона на EMEA и 88% в САЩ планират следващите си инвестиции още през първото тримесечие на 2021 година.

Допълнително можем да разчетем още няколко ключови изводи от доклада на Colliers Global Capital Markets 2021 Investor Outlook.

Висококачествените офиси клас А остават най-привлекателния актив за придобиване. Инвеститорите с международен капитал намират за привлекателни мащаба и ликвидността на офис сектора в големи финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Сидни. Наличието на офисни активи, които отговарят на здравните, устойчивите и техническите критерии, е важно за инвеститорите.

Процъфтяват логистиката и жилищния сектор. И двата сектора влязоха в топ три класация на предпочитан клас активи за придобиване във всички региони. Интензивното им търсене  ще изисква от инвеститорите да разширят географския си фокус и да създадат портфейли чрез платформи за съвместно предприятие и местни партньорства.

Възможности за смяна на предназначението на проблемни търговски активи и хотели. Инвеститорите очакват да видят ценови отстъпки от над 20 процента в тези сектори. Те дават рядка възможност за придобиване на основни и проблемни активи с амбициозни планове за преустройство.

Алтернативите, платформите и партньорствата играят по-значима роля. Нарастващото търсене на алтернативни придобивки като центрове за данни, домове за възрастни хора и активи в областта на природните науки, отразяват по-широките структурни промени, подсилени от пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във