Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Инвеститорите не спират да мечтаят и в кризата

Цветелина Стоянова от "Сиентиа" АД получи сертификат за инвеститор клас "А" за проекта за софтуерен център в Габрово

Пандемията COVID-19 породи страх, несигурност, финансови кризи и свързаните с това ефекти. Но, както винаги, за някои е криза, а за други - възможност. Коронавирусът притисна и производството и търговията, промени много планове. Предприятията могат да преживеят и тази криза, при условие, че се адаптират към пазарните сътресения. Важно е мениджърите да погледнат нещата в перспектива и да помислят как да се справят със ситуацията. Някои вече знаят как. Те откриха за себе възможност за развитие. И в този момент започват свои нови проекти... Някои сега навлизат у нас, а други разширяват бизнеса си.

Коронавирусът създаде доста притесненията за развитието на пазара на офис площи, на който се беше очертала положителна тенденция, като те се подсилваха и от мерките за предпазване от пандемията и даването на предимство на дистанционна работа. Според анализаторите накъде ще тръгне пазарът на офис площи вероятно ще стане по-ясно в последното тримесечие на годината, когато се очаква фирмите да са по-ориентирани в обстановката и да могат да вземат решения за развитие.

Но една новина в средата юни разсея донякъде тревогите. Втората по големина банка в Германия -

Commerzbank ("Комерцбанк"),

е наела 3500 кв. м в строящия се "Адванс бизнес център" II в София, който пък се строи от друг голям инвеститор - полската компания GTC, в "Бизнес Парк София". Немската банка ще започне дейност у нас след завършването на сградата през декември. 

Още от края на миналата година от Group Technology Foundations Commerzbank AG бяха заявили намеренията на банката да открие IT Hub в столицата. Плановете са първоначално да има 400 работни места за висококвалифицирани IT специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600. Според икономическия министър Емил  Караниколов намеренията на Commerzbank AG са доказателство за положителното развитие на IT-сектора у нас, а и затвърждава образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация.

Очакванията естествено са това присъствие да провокира интереса и на други водещи германски компании.

Освен Commerzbank тази офис сграда са избрали още Modis и

Световната банка.

В началото на тази година Световната банка подписа споразумение за наем на 4000 кв. м офис площи от строящата се в момента бизнес сграда. След това в края на април международната финансова институция увеличи с още 650 кв. м наетите площи в София, с което показа плановете си за превръщането на столицата в дългосрочна локация. Нарастването е във връзка с намеренията на банката да разшири спектъра на дейностите, предоставяни в открития през юли миналата година офис в София. Освен основни услуги по ИТ поддръжка и разработване и доставяне на услуги и продукти с висока добавена стойност, се планира структуриране и на други функционални звена в областта на финансите (счетоводство и трежъри), човешките ресурси, възлагането на поръчки и корпоративната сигурност.

В средата на юни от международната компания Everty обявиха плановете си да вложат до 100 млн. евро през следващите четири години в имотния пазар в България. Става въпрос за изкупуване на готови и построени офис сгради, както и хотели в София и другите големи градове в страната. 

Първата инвестиция на компанията в България беше през миналата година, когато тя купи бизнес сградата "Перформ Бизнес Центъра" на ул. "Позитано" в София.

И българските инвеститори също показаха плановете си за развитие. Вече приключват строително-монтажните работи по изграждането на новата база на

"Би Ес Ем Балкан Сървис Мениджмънт",

част от групата "Мак Порт", основана в Италия и с представителства към момента в Австрия, Албания, а скоро и в България. Компанията е поредната, която избра "Индустриален и логистичен парк - Бургас" за своето развитие у нас, съобщават от дружеството.

Инвеститорът е възложил строителството на бургаската фирма "Кабано" ООД. Помещенията в административната сграда са снабдени с газ за отопление, а  ремонтното хале ще разполага с 10-тонен мостов едногредов кран. Теренът на "Би Ес Ем Балкан Сървис Мениджмънт" е с площ от 5862 кв. м в "Индустриален и логистичен парк - Бургас". Размерът на инвестицията по този проект е над 1 500 000 лева.

Компанията е специализирана в обслужване, ремонт, продажба на резервни части и всякакво техническо съдействие, свързано с експлоатацията на пристанищна техника с марката "Либхер" - продукти от "Maritime" дивизията на световния бранд. Клиенти на "Би Ес Ем Балкан Сървис Мениджмънт" са големи черноморски пристанища. Очакванията са строително-монтажните работи да приключат до края на август тази година.

Проектът на

"Сиентиа" АД

за софтуерен комплекс, който ще се реализира в Габрово, има сертификат за инвестиция клас "А". Той е свързан със създаване на подходяща работна среда за развитие на бизнес в областта на информационните технологии – разработка на софтуер, софтуерно инженерство, консултантски услуги и създаване на иновативни софтуерни продукти, пилотни проекти в областта на автоматиката и роботиката. Предвидени са  и други високотехнологични дейности в партньорство с учебни заведения и други дружества. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 5 600 000 лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 80 нови работни места. Очакванията са до 2022 г. проектът да е изпълнен. През миналата година той беше номиниран в категорията "Инвестиция на зелено" в конкурса "Инвеститор на годината".

В града има Технически университет и професионални училища, което прави Габрово привлекателна дестинация за специалисти от ИТ сектора, според инвеститорите. Не са малко и предизвикателства обаче. Отбелязва се влошаваща се демография - отлив на млади хора, което пък води до отрицателен механичен прираст при младежите, слаба свързаност с основните жп направления, липса на собствен ресурс в общината за инвестиции и липса на инструменти за публично-частни партньорства. Разбира се, Габрово си има и своите силни страни, като развити производства с висока добавена стойност, ръст в икономиката на услугите с фокус върху ИКТ и професионалните дейности, рекордна заетост и значително нарастване на  възнагражденията, които определят специфичния образ на региона.

 

 


Караниколов: Има засилен инвестиционен интерес към България


Страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата. Българската икономика остана в кондиция, като за първото тримесечие тя беше една от едва четирите с ръст в Евросъюза. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив. 

По думите му в най-тежко състояние е секторът на услугите, но е запазено производството. "Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България", подчертава Караниколов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във