Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Инвеститори отварят заводи за 460 млн. лева у нас

Сред клиентите на "Витте Аутомотив България" е автомобилната компания Ford.

Още през първия месец на 2018-а три големи чуждестранни фирми получиха сертификати за инвестиция клас А, за разширяване на бизнеса си в България. Американската ADM, турската Kastamonu и германската Witte Automotive не само ще вложат над 460 млн. лв. в своите предприятия у нас през следващите три години, но и ще създадат повече от 1500 нови работни места.

Американската компания

Archer Daniels Midland Company (ADM)

е предвидила да вложи 242.5 млн. лв. в своя завод "Амилум" в Разград, с което да удвои капацитета за производство на продукти от царевица. "Амилум България" ЕАД е единственото в България предприятие за преработка на царевица и производство на нишестета и глюкозо-фруктозни сиропи и технически спирт. Компанията преработва 1/4 от тази суровина у нас, а голяма част от продукцията й се изнася основно за Югоизточна Европа.

С новия проект е предвидено инсталирането на допълнителни линии, които ще повишат преработката на царевица от 1300 на 3000 тона на ден, както и инсталацията за производство на етилов алкохол. Инвестицията трябва да приключи до две години и половина и да създаде над 60 нови работни места.

Повече от столетие хората от Archer Daniels Midland Company (ADM) произвеждат различни продукти от всяка реколта. Днес фирмата е един от най-големите  производители в света на  селскостопанска продукция  и доставчици на хранителни съставки, с над 33 000 работници и служители, обслужващи клиенти в повече от 140 държави.

Турската фирма

Kastamonu

е подготвила проект за разширяване на  производството на плочи от дървени частици (ПДЧ) и ще построи нов склад в предприятието си в село Горно Сахране. Първоначалното вложение от 15 млн. евро е само част от тригодишната бизнес програма. В края на третата година вложението ще е над 100 млн. евро и с нея ще бъдат разкрити 1200 нови работни места. Разширяването на производствения капацитет ще донесе 50 млн. евро допълнителен износ за България.

Германската компания

Witte Automotive

която е в България от 2010 г., ще инвестира 12 млн. лв. през следващите три години за разширяване на производството на автомобилни заключващи системи в завода й в Русе. Допълнителната продукция е предназначена както за настоящите, така и за нови клиенти, сред които са големи автомобилни компании като Daimler, Ford, VW, Volvo и други. С новото вложение ще бъдат създадени около 300 нови работни места към сегашните 640.

Наскоро "Витте Аутомотив България" ЕООД получи отличието в категорията "Голямо предприятие" от Наградите на германската икономика 2017. Немската компания с инвестиции в Русе е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия. "Витте аутомотив" започва дейността си в България през август 2008 г. в Русе и досега са инвестирани над 20 млн. евро. Компанията се развива изключително динамично, като за периода 2014 - 2016 г. има ръст на производството над 50% всяка година. През 2017 г. продажбите на завода в Русе трябва да достигнат 80 млн. евро. През миналата година главното управление на фирмата взема решение за разширяване на производствените мощности в България и изграждане на разширение, което трябва да бъде завършено до края на 2018 година.

Макар и все още в областта на мечтите, страната ни е обект на интерес от страна на три големи международни компании, които искат да произвеждат електромобили у нас. Преговорите са започвали още януари. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че един от потенциалните инвеститори е европейски, а другите двама са извън Европейския съюз. Според него интерес биха представлявали както yтвъpдeнитe индycтpиaлни зoни в cтpaнaтa, тaĸa и ĸъм нoвитe тaĸивa в страната. Като подходящи зони за развитието на дейността по производство на електромобили у нас министър Караниколов посочи тези в Opяxoвицa, Tъpгoвищe, в Лoвeч имa пoдxoдящи тepeни и oĸoлo Coфия. Интерес за инвеститорите представлява също така и нов завод за автомобилни части в близост до Плевен.

За момента страната ни е привлекателна за производство на компоненти за автомобили и за самолети. Сред приоритетите на икономическото министерство ще бъде реализирането на чуждестранни инвестиции и в сектори като електромобили, дронове, безпилотни самолети и Космоса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във