Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвеститори на опашка за бизнес у нас

Пореден проект в Божурище подготвя немската "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД.

През последното тримесечие на миналата година проектите на осем компании - български и чуждестранни, бяха подкрепени от държавата, за да започнат или да разширят дейността си в България. Те са в различни сектори: производство на автокомпоненти, дизайнерски мебели, ИТ проекти, здравеопазване и логистика. Общо всички те ще вкарат в икономиката ни над 70 млн. лева. Някои от проектите според плана ще бъдат реализирани в  "Икономическа зона Божурище" и в община Елин Пелин, които вече са се утвърдили  като притегателно място за различни компании, показва проучване на вестник "БАНКЕРЪ".

Общинa Eлин Πeлин печели до голяма степен от близостта си до  Coфия и  пpeз пocлeднитe гoдини peдицa гoлeми ĸoмпaнии - немската dm, "Билла България", швейцарската "ТРИЗА България" ООД, белгийската "Univeg България" и други, изгpaдиxa  в района  coбcтвeни лoгиcтични цeнтpoвe. Местната власт създава условия за привличане на инвестиции на търговски и транспортни фирми, които изграждат тук свои paзпpeдeлитeлни цeнтpове. Eлин Πeлин пpeдлaгa ĸaĸтo идeaлнo мecтoпoлoжeниe - с жп гара и пътна инфраструктура, тaĸa и пoвeчe мяcтo за разширяване. А близостта до столицата осигурява и служители.

Инвестиционният проект на "Уеърхаузинг енд логистикс" ЕООД - София, включва изграждане на складова база в община Елин Пелин с цел предоставяне на услуги по складиране и съхранение на стоки и услуги. Дружеството влага 15.32 млн. лв., а  в резултат на инвестицията ще бъдат открити нови 41 работни места. "Уеърхаузинг енд логистикс" е с предмет на дейност логистика, складова и ремонтна дейност.

Пореден проект в Божурище се готви да осъществи  немската

"Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД

Инвестицията ще се осъществи върху терен, собственост на фирмата в зоната. Производителят на части за автомобилната индустрия взе сертификат за приоритетен инвестиционен проект за изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Вложението е изцяло с цел  придобиване на нови дълготрайни материални активи на стойност 31 619 130 лева. С осъществяването на проекта се очаква инвеститорът пряко да създаде и да поддържа заетост от нови 250 работни места. Разширението на сградата трябва да бъде въведено в експлоатация в началото на 2019-а. Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и с приоритетно  обслужване от съответните администрации.

Още двама нови инвеститори избраха за проектите си територията на "Икономическа зона София - Божурище", която е част от Национална компания "Индустриални зони". Фирмата "Асиса България" ООД е първият турски инвеститор тук. Проектът му предвижда изграждане на модерна складова база с цел предоставяне на услуги по складиране и съхранение на стоки и товари. Инвестицията на фирмата е за  5.10 млн. лв. и ще бъдат разкрити нови пет работни места. Регистрираната в София фирма е със широк предмет на дейност - строителство, търговия с метали и строителни материали, производство, изкупуване, преработка, съхранение и реализация на храните.

Другият от проектите в Божурище, който получи сертификат за инвестиция клас "Б", е свързан с изграждане на нова производствена база на "Мемтекс" ЕООД - София. Тя ще бъде обвързана с основната дейност на компанията, която е ориентирана към производството на части и компоненти за автомобилни газови системи. Инвестицията възлиза на 750 000 лв., като ще създаде заетост за още десет работници. Едноличен собственик и управител на "Мемтекс" е Чавдар Руменов Йорданов. Фирмата произвежда мембрани и хартиени гарнитури като резервни части за машини, автомобили, автомобилни газови уредби и други. Тя има и производствена база за резервни части и редуктори под налягане. Лидерската позиция на пазара в България й позволи да излезе и на някои международни пазари.

"Бош софтуер иновейшънс"

дъщерно дружество на  германската група Bosch, отваря инженерен център за автомобилен софтуер в "София Тех парк". В новия офис ще работят около 120 души. Компанията работи за всички големи немски автомобилопроизводители, като ги снабдява с навигационен и диагностичен софтуер, както и такъв, подпомагащ управлението на автомобила, и други компоненти като хидравликата, горивната част и други. Отделно произвежда и оборудване за автосервизи, включително и диагностична техника за изгорелите газове. Очаква се държавата да им даде клас за инвеститор и от "Бош" ще имат възможност да получат преференции по административното  обслужване. В момента немската компания има развоен център в София, който разработва софтуер за домакински уреди, сгради и за енергетиката.

В края на декември министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Фърст Диализис Сървисиз България" ЕАД и "Фърст Кънстракшън" ЕООД за съвместния им проект "Диализен център Пазарджик", който ще се реализира в този град. Инвестицията -  в инфраструктура и в оборудване,  е на стойност 2.052 млн. лв. Във "Фърст Диализис Сървисиз България" ЕАД ще бъдат открити нови 23 работни места. Капацитетът на центъра ще бъде 25 диализни поста или 120 пациенти. Софийските фирми "Фърст Диализис Сървисиз България" ЕАД и "Фърст Кънстракшън" ЕООД, с основател и едноличен собственик Ераслан Сердар, вече са изградили, оборудвали и експлоатират два диализни центъра на територията на България - в Пловдив, с капацитет за над 150 пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, и в Монтана, за 200 пациенти. Двата центъра са оборудвани с най-съвременните машини за хемодиализа и дейонизиране на водата.

Със сертификат клас "А" е поощрен проектът за разширяване капацитета на съществуващото предприятие на

"Валиян" ООД

Той е насочен към оптимизиране себестойността на произвежданите мебели. Компанията ще вложи 10 млн. лв., като ще бъдат открити 45 нови работни места в столицата. "Валиян" е специализирана в производство и дизайн на мебели, като компонентите се изработват във фабриката в София. Фирмата проектира и изпълнява хотелски серии, както и мебели за общи части, ресторанти и барове. Тя е  реализирала  множество международни проекти.  Капиталът на фирмата е разпределен между Валентин Георгиев и Янкул Янков на равни дялове.

Сертификат от клас "Б" е получил инвестиционният проект на "Садово Инвест" ООД - Пловдив, за изграждане на център за комплексна рехабилитация и хидро-терапевтично лечение, който ще се реализира в община Созопол. Инвестицията на фирмата е на стойност 1.21 млн. лв. и ще се финансира със собствени средства, като в резултат от него ще бъдат открити 15 нови работни места. "Садово Инвест" е с широк прдмет на дейност. Капиталът от 5000 лв. е разпределен между три физически лица - Владислав Георгиев Шиндов, Лазар Петров Караянев и Петър Георгиев Шиндов.

Инвестиционният проект на "Турбо Гарант" ЕООД включва изграждане на сервизна база за ремонт на турбокомпресори, в която ще бъдат вложени 4.005 млн. лева. Софийската фирма извършва ремонт на турбокомпресори, на машини и оборудване с общо и специално предназначение, както и комисионни, спедиционни и превозни сделки.

Проект със сертификат за инвестиция клас "А" получи и софийската "Аксидиа" АД. Той включва разработка на уеб базирани, мобилни и настолни софтуерни приложения. Като част от този проект се включва и разработването на собствен продукт, който компанията ще предлага на пазара. Инвестицията възлиза на 720 000 лв. и ще се финансира със собствени средства на фирмата. С проекта се предвижда разкриването на нови 120 работни места. "Аксидиа" е специализирана в разработване, продажба и поддържане на софтуерни продукти и решения, както и консултански услуги в областта на информационните технологии.

 В Министерството на икономиката бяха подписани и два договора за прилагане на насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестициите. Те са за изграждане на пътна инфраструктура във връзка със сертифицираните проекти на "Ролпласт Груп" АД и "Интерлинк Груп" АД, които са съответно за по 10.8 млн.  и 6.7 млн. лева. Средства по насърчителните мерки на обща стойност 813 488 лв. се предоставят на Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждане на кръгово кръстовище на бул. "Ломско шосе" в град Костинброд и на общински път в индустриалната зона на община Марица, където се изпълняват проектите на тези две дружества.

 

 

През миналата година бяха издадени сертификати за инвестиция (клас А и Б) на 27 проекта  на обща стойност 831.36 млн. лв., съобщиха от Министерството на икономиката. По тях се очаква да се разкрият 2441 нови работни места. Те са предимно в секторите: производство, автокомпоненти, растителни и животински масла,  нишесте и етилов алкохол и дървесни плочи, ИТ сектора, здравеопазване и логистика. И други фирми са проявили интерес към развитие на бизнес у нас, обявиха от Министерството на икономиката. Според икономическият министър Емил Караниколов доказателство за инвеститорския интерес към страната ни са и тези още 54 проекти в процес на сертифициране в момента, които са на обща стойност 1.505 млрд. лв. с потенциал да създадат над 6530 работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във