Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестират още 109 млн. евро в пограничния регион с Румъния

Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма „Интеррег V -A Румъния – България 2014-2020 г.“ в пограничния регион между двете страни. Това стана ясно по време на десетото заседание на Комитета за наблюдение на европейската  трансгранична програма, което се проведе във Велико Търново в четвъртък. То бе съпредседателсвано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На заседанието бяха одобрени общо 74 нови проекти между партньори от двете страни в рамките на третата покана за проектни предложения.

„Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е една от ключовите за териториално развитие на пограничния регион от двете страни на река Дунав и има позитивен ефект за регионите. С програмата подкрепяме икономическия растеж и заетостта в пограничните области“, посочи заместник регионалният министър.

Деница Николова отбеляза, че сред одобрените проекти има два на Агенция “Пътна инфраструктура” и касаят рехабилитация на важни пътни отсечки в Северна и Северозападна България, което е от изключително значение за свързаността. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на около 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия на територията на област Плевен. Вторият проект е за близо 3 млн. евро и предвижда модернизация на 7,7-километров участък от път II-81 Костинброд-Берковица-Монтана, с което ще се осигури и достъп на град Берковица до транспортен коридор IV.

Сред одобрените проекти е и „Усъвършенстване на съвместните действия за реагиране при аварийни ситуации“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който ще се финансира с над 1 млн. евро. С над 3 млн. евро ИА „Морска администрация“ ще създаде Аварийни спасителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле с цел превенция и преодоляване на бедствия във връзка с навигацията по р. Дунав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във