Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИНВЕСТИРАТ 600 МЛН. ЕВРО В СЕВЕРНА РИЛА

Три пъти повече писти, най-дългият лифт в България, 25 хиляди легла. Така ще изглежда Боровец след няколко години. За целта обаче ще са необходими над 600 млн. евро, вложени в няколко проекта на територията на Северна Рила, заяви за в. БАНКЕРЪ кметът на Самоков Ангел Николов. Очаква се първите туристи в разширяващият се курорт да бъдат приети още през сезон 2008/2009 година. Така Северна Рила ще се превърне в най-голямата зимна туристическа дестинация в страната, предлагаща достатъчно добри условия и през лятото, която би трябвало да бъде забелязана и от най-големите туроператорски фирми в света. За да се сбъдне тази амбициозна мечта, естествено предстои сериозна работа.
Засега най-голям е проектът Рила Самоков 2004 АД. В него участват Община Самоков с 25% от капитала, фирмата на убития през миналата година банкер Емил Кюлев Контракт 99 с 51 на сто от капитала, Главболгарстрой с 16% и Енергокомплект със 7 процента.
Общината участва в дружеството с апортна вноска от 2000 дка, като цената на декар в момента е над 50 евро. Според проекта капацитетът на курорта трябва да се увеличи с около 12-13 хил. легла, за да може да поема около 18 хил. туристи през активния сезон, а ски пистите да достигнат над 90 километра. Лифтовете пък ще трябва да могат да извозват 30 000 души на час, за да не се получават километрични опашки от чакащи.
Супер Боровец излезе от летаргията, след като представителите на големи акционери в дружеството - Община Самоков и фирмата Контракт 99 изгладиха разногласията си на общото събрание на 12 юли тази година. Тогава всички решения бяха взети единодушно и бе гласувано до 31 юли тази година да се приемат концепцията и бизнес плана на проекта. Кметът на Самоков дори предостави на дружеството и модерно оборудвана зала в сградата на общината, където да се провеждат срещи и заседания. На заседанието си на 28 юли съветът на директорите на дружеството разгледа и прие подробните устройствени планове на четири от местностите - Боровец 1100, Пашаница 1, Пашаница 2 и Бандерата. Според Пламен Гочев - изпълнителен директор на Контракт 99, все още е рано да се говори за конкретния размер на инвестициите в отделните хотели, защото плановете, първо, трябва да минат през експертен съвет и около 15-20 септември да бъдат одобрени от Община Самоков. Чак тогава може да се пристъпи към изготвяне на идейните проекти за самите комплекси и ще стане ясна стойността на инвестициите.
Засега се знае, че ще бъдат построени 3-, 4- и 5-звездни хотели, разпръснати из курорта, за да не се получава натрупване на строителството, както в други курорти из страната. Според кмета на Самоков в този случай е по-добре да се учим от чуждите грешки, а не от своите. Ще се направи и опит като партньори да бъдат привлечени някои от най-известните световни вериги, които да придадат допълнителна атрактивност на курорта. Ще се построят и няколко апартхотели, които придобиха голяма популярност в България - чуждестранните инвеститори изкупуват апартаментите на зелено с цел да постигнат висока печалба. Заради нарастването на броя на туристите ще се изградят и нови паркинги. Предвидено е създаването на голфигрище.
Според кмета на Самоков Ангел Иванов обаче, най-напред трябва да се помисли за инфраструктурата в курорта. В момента общината работи заедно с НЕК за прокарването на електрическото захранване. Предстои да бъдат изградени още канализация, ВиК-мрежа, ски-писти и лифтове. Едва тогава е нормално да се пристъпи към строителството на хотелите в курорта. Освен това Рила Самоков 2004 АД преговаря с трите най-известни фирми за лифтови съоръжения в Европа - Допелмайер, Лайтернер и Бомас. Тяхната задача ще бъде да изградят най-дългия лифт в страната, който да свързва Самоков с високата част на планината под Маркуджиците. Трасето е дълго над 9 км, а времето, за което лифтът ще преодолява това разстояние, е 28 минути. Очаква се първият стълб да бъде забит през септември.
Въпреки че плановете за изграждането на Супер Боровец отговарят на екологичните стандарти, кметът на Самоков е притеснен. Според него такова мащабно строителство няма да мине без вмешателство в естествените природни процеси, въпреки че е съобразено с екологичните изисквания. Все пак Рила е водосборна зона за язовир Искър, който дава питейната вода на столицата. При попълването на персонала на Рила Самоков 2004 АД първото нещо, за което е настоял Ангелов, било да има еколог, който да наблюдава абсолютно всички етапи на строителството.
Целта, която си поставя дружеството, не е високоскоростно изграждане на комплексите. Почти сигурно е, че по-голямата част от изпълнението на хотелите ще бъде възложено на Главболгарстрой, което е акционер в компанията. Според Пламен Гочев няма да има проблеми с финансирането на проектите на дружеството. Дори се мисли за евентуална регистрация на дружеството за търговия на борсата. Времето за това обаче все още не е дошло.
Кметът Ангел Николов заяви още, че се очаква на територията на Северна Рила да се изгради и друг комплекс, чрез който курортът ще се разшири допълнително. Той ще се намира до Мальовица, като идеята е там да бъдат построени хотели със 7000 легла, 35 км писти и лифтове. За целта вече е създадено смесеното дружество Надар 2006, в което 50% от капитала е собственост на общината и 50 на сто - на Ел Ем Импекс. Според информационната система ДАКСИ, фирмата е 100% собственост на бизнесмена Христо Ковачки, чиито интереси досега бяха предимно в енергетиката. Надар 2006 е създадена на 29 юни тази година, основната й дейност е архитектурни и инженерни дейности и технически консултации. Капиталът на дружеството е 50 000 лева. Ако и този проект бъде завършен, общият капацитет на двата курорта ще достигне 25 000 легла. Според Николов това ще е уникално място за почивка, което ще се намира само на 50 минути от столицата на страната, и съответно от международно летище.
В проекта за разширяване на Боровец се намесва и трети играч - акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) Супер Боровец Пропърти Фонд. Според Ангел Николов и Пламен Гочев, то няма нищо общо с двете общински фирми. Николов обясни, че дружеството е закупило земя в подножието на местността Боровец 1100, но тя не е била продадена от общината. Супер Боровец пропърти Фонд АДСИЦ беше регистрирано в Централен депозитар в началото на юни тази година. То е собственост на варненското Супер Боровец Пропърти Инвестмънт АД (65% от капитала), Банка Запад-Изток АД и Еф Екс Студио АД, които държат съответно 30 и 4.5 на сто от капитала на дружеството. Банката стана собственик на дял от дружеството през април, когато то все още не беше учредено. Както в. БАНКЕРЪ писа, основната дейност на акционерното дружество със специална инвестиционна цел ще бъдат вложенията в недвижими имоти, като още тогава вестникът прогнозира, че то ще се насочи към Северна Рила и курорта Боровец. Сред управляващите на дружеството е братът на бившия изпълнителен директор на ИА Пътища Димитър Коевски - Ивайло, показва справка в ДАКСИ. Ивайло Коевски е участвал и в няколко фирми, които се свързват с името на шефа на фалиралата Банка за земеделски кредит Атанас Тилев - Еф Екс Техник и Дару Кар. Банката Запад -Изток АД пък извършва банкови операции у нас от ноември 2003 година.
По-голяма част от фирмите, които участват в проектите за създаването на Супер Боровец, са стабилни компании. Очаква се заради перспективността на проектите да не срещат затруднения с финансирането им. За да може обаче курортът да се развие като световна туристическа дестинация, е необходимо строителството да бъде силно ограничено, за да не заприлича Северна Рила на други - твърде гъстозастроени морски или планински курорти в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във