Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестират 26 млн. лв. в немска фабрика за кухненски мебели в Кюстендил

Министър Лъчезар Борисов (вдясно) връчи сертификат за инвестиция на стойност 26 млн. лв. на представителя на „Интернешънъл инвестмънт кампъни“ Едуард Шот.

Министърът  на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на представителя на „Интернешънъл инвестмънт кампъни“  Едуард Шот. Размерът на вложението по проекта възлиза на 26 млн. лева и в резултат от него ще бъдат разкрити близо 40 нови работни места в нова автоматизирана фабрика за производство на кухненски мебели в района на град Кюстендил, съобщиха от Министерството на икономиката.

Кметът Петър Паунов отбелязва шанса за втора поредна година общината да посрещне инвеститор от Германия в регион. 

Базирано на опита си в сегмента, проектното дружество ще разчита на пазар в рамките на 2000 км диаметър от производството, т.е. в Западна, Централна, Източна Европа и Близкия изток. Очаква се първите експортни доставки да започнат до шест месеца след изграждането на фабриката.

Министър Борисов посочи по време на церемонията, че от началото на 2021 г. са сертифицирани 12 проекта (11 клас  „А“ и 1 приоритетен) с общ размер на планираните инвестиции над 750 млн. лв. и близо 1200 нови работни места. Добрата новина е, че десет от проектите ще се реализират  извън столицата, в това число един в община с безработица над средната за страната. А шест от проектите са във високотехнологични производства и услуги.

Инвестиционният проект на „Интърнешънъл инвестмънт къмпани“ ООД е за изграждане и пускане в експлоатация на автоматизирана фабрика за производство на кухненски мебели в района на град Кюстендил. Ще бъде използвана технологията на основния доставчик – немското дружество IMA Shelling Group GmbH, което ще оборудва цялото производствено хале на инвеститора с иновативна производствена технология за производство по поръчка. Пазарите, на които дружеството ще се фокусира са както българския, така и в страните на Балканския полуостров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във