Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИНВЕСТИЦИОННИТЕ СЪБЛАЗНИ НА ЕДИН КУМЕЦ

Свободата на словото е хубаво нещо. Освен нея обаче журналистите в нормалните държави имат и статута на истински коректив на обществото. Разликата между нас и тях е, че когато там излязат на светло нарушения и бъдат посочени отговорните за тях лица, обикновено следва и адекватна реакция както на обществото, така и на институциите, които са длъжни да ги отстраняват. Затова в белите страни е позната и оставката на виновните длъжностни лица, съществува и наказанието. У нас обаче 18 години след избухването на демокрацията все още сме до първата крачка - свободата да говорим и да изнасяме фактите. Контрол, разкриването на престъпленията и осъдени... липсват. Инак всички искат да се борят с корупцията - поне на думи.
Далавери за милиони брадясват в бюрата на магистратите, а ако все пак стигнат до съда, оттам излизат само невинни. През последния месец също изплуваха купища скандални разкрития. Първо гръмнаха семейни далавери за милиони във фонда за пътищата. Последва спиране на финансирането по програма Сапард, затова пък сделките, заради които от Брюксел ни плеснаха шумния шамар, парадоксално се оказаха... кристално чисти.
Да не говорим, за тоновете хартия, които бяха изписани за общинското дружество „Софийски имоти - както е известно, повече от година го разследват по осем направления за източване на пари. Почти със стопроцентна сигурност можем да предвидим какъв ще бъде краят и на тази одисея (справка - единственият доказано некорумпиран политик у нас). Делата по далаверите с ДДС също не отбелязаха кой знае какъв успех. Повечето от тях също си останаха единствено на вестникарските страници.
БАНКЕРЪ разказа в две публикации - в бр. 24 от юни 2007 г. със заглавие Общинарите играят за последно десет и в бр. 4 от януари 2008 г. - Спорен имот в Драгалевци омая областната управа за мащабната акция на известен столичен бизнесмен ( близък до червения лидер Румен Овчаров ), целяща да се сдобие с апетитен имот в полите на планината. Реакция така и не последва... Оказа се, че същият човек има и други придобивки - небезизвестният строителен предприемач Георги Георгиев освен планината харесва и водата, и то в еднаква степен. В случая
на прицел е река Искър, непосредствено над Панчаревското езеро
Интересът на бизнесмена към околните територии е отдавнашен - процедурата по усвояването им започва с договор за наем с общината от 1 април 1999 година. Тогава Пиринска туристическа компания АД, която според информационната система Дакси е 99% собственост на Георги Георгиев, сключва тригодишен контракт (без решение на Столичния общински съвет) с районната администрация в Панчарево. Той предвижда бизнесменът да стопанисва общински терен, разположен на 9955 кв. метра. Човекът се задължава да плаща за това месечен наем от 995 500 (неденоминирани) лв., при курс на БНБ за деня 1815.66 лв. за щ.долар. Или Георгиев е наел близо десетте декара срещу 548.28 щ. долара месечно. По онова време някъде там е наемната цена на едно средноголямо кафене... Бързо е задействана и процедура за частично застроително разрешение - издадено е право на строеж за водно-развлекателен център плаж Бъбрека, разположен непосредствено във водите на реката. Съвсем предвидимо строителството на атракциона започва с няколко временни постройки.
Тъй като Георгиев си е заплюл вече мястото, компанията му предприема действия за усвояване на целия терен. Бизнесменът уведомява и обществеността какво възнамерява да прави. Дори пуска обява във връзка с предстоящото разработване на ОВОС, в която моли собствениците на съседните имоти и жителите на с.Кокаляне и с.Панчарево да изпратят евентуалните си препоръки към инвестиционното намерение в 15-дневен срок на адреса на инвеститора. Странното в случая е, че намеренията на въпросния инвеститор са прекалено мащабни за наемател. Което навежда на мисълта, че са подплатени с предварителни уговорки, защото предхождат с месеци сделките за придобиване на на самите имоти. Писмото, с което компанията иска сведение за наличието на защитени растителни и животински видове в района на обекта, на защитените територии, санитарно-охранителни зони на питейни водоизточници, природни забележителности, архитектурни, исторически и културни паметници, е от 30 април 2004 година. В обявата за инвестиционното намерение от същата дата пък пише, че инвеститорът смята да изгради водно-развлекателен комплекс плаж Бъбрека на площ от 9.955 дка. В самата информация за инвестиционното предложение е описано подробно, че обектът ще бъде разположен върху 104.015 дка (в онзи момент все още земи на различни собственици). Намеренията на инвеститора са да изгради басейн с изкуствени вълни на площ 1100 кв. м, разширение на бирария Замък, крайпътен ресторант Бирхале, многофункционална сграда с офиси, магазини, дискотека, санитарни възли и технически помещения, дванадесет водни пързалки, заведение за обществено хранене с паркинг, многоетажен паркинг, два нови моста с широчина 4.5 м и открит паркинг. В обявлението на компанията се казва, че планира разширение на комплекса ( този върху 9.955 дка) със земи от горския фонд - на площ от 60.250 дка и със земеделски земи с обща площ още 33.810 дка. Очевидно Георгиев още през април (ще рече шест месеца по-рано) е бил сигурен, че ще успее да се сдобие с всички тези терени до края на годината...
И за най-непредубедения става ясно, че
работата е била предрешена
И наистина на 19 октомври 2004 г. между Национално управление по горите (на база заповед № РД 49-155 от 6 юли 2004 г. на министъра на земеделието и горите) и компанията на Георгиев е подписан договор за замяна на недвижими имоти. Пиринска туристическа компания получава от горския фонд три имота - първия с площ 14.240 дка, втория - 28.508 дка, и третия - 17.492 дка. до Панчаревското езеро, оценени на 139 150.30 лева. Но за да не се охарчи съвсем, тя заменя собствени имоти (на забранени за строителство територии), оценени за 103 267.25 лв., като доплаща сумата от 35 883.05 лева. С други думи, земята е преотстъпена на Георгиев срещу... 2.39 лв. квадратен метър. Така оформеният терен от над 60 дка се оказва недостатъчен за апетита на кумеца на Овчаров. По същото време той атакува и Столичната община с искане да стане собственик на имота, на който е бил наемател срещу жилища. Не е за чудене, че общинският съвет бързо кандисва на офертата и му дава благословията си. Перфектната сделка е сключена на 5 април 2005 г., когато Георгиев получава своите близо 10 дка срещу ...два апартамента. Общината се разделя с 9.955 дка до Панчаревското езеро срещу една панелка от 68.37 кв. м на първия етаж в блок в кв.Люлин и друга от 44.75 кв. м в ж.к.Овча купел - II част. Теренът е оценен 101 830 лв., а апартаментите - за 96 721 лева. Така че компанията е принудена да доплати цели ... 5109 лева. Въпреки изключителното значение за кметството на придобитите престижни жилища в най-евтините столични квартали не можем да останем безучастни и към факта, че теренът до водата е оценен по...10.22 лв. за кв. метър.
Както казва народът,
не е луд този който яде баницата...
Не закъснява и реализацията на грандиозния проект за развлекателен център. Документите са стъкмени, оградите са вдигнати, багерите са налице. Строителството започва, а охраната не пуска и пиле да прехвръкне до мястото. Хората от района са наплашени. Бързо им е дадено да разберат, че е по-добре да си налягат парцалите, защото и първата, и последната дума е на баровците.
Картинката щеше да е безоблачна за Георгиев и компания, ако не беше една незначителна подробност. Оказа се, че въпросният проект включва разрастването си и върху чужди имоти. Засегнато е училищното настоятелство на 83-о основно училище в село Панчарево. С решение №12059 от 2 юни 1995 г. на местната поземлена комисия е възстановено право на собственост на настоятелството върху съседните терени. Става въпрос за три имота в местността Въгренчица: един с площ 0.5 дка, вторият - 3.300 дка, и третият от 30.010 дка. Именно тези имоти са залегнали в инвестиционните намерения на компанията, управлявана от Георгиев под названието земеделски земи, с които той смята да разшири територията си. Хората от настоятелството се опитват да бранят правата си, но много бързо са натикани в ъгъла. Все пак през януари тази година председателят на училищното настоятелство Илиан Костов пуска жалба до административния съд в София чрез кмета на район Панчарево. В нея той обжалва заповедта на главния архитект на столицата, с която във внесения план за застрояване е посочена като собственик само Пиринска туристическа компания, без да се спомене, че част от цитираните имоти са собственост на Училищното настоятелство. Дълги години засегнатата страна се опитва да озапти мераците на Георгиев (след като той подписва първия договор за наем през 1999 година). Хората са убедени, че дори да дадат земята си под наем (каквито кандърми е имало), ако той построи нещо върху нея, неминуемо ще се стигне до принудителна продажба и на този имот. Титулярната директорка на училището Стефка Ризова, която в момента е заместник-кмет на район Панчарево, не скри пред нас, че натискът от страна на инвеститорите за придобиване на този терен е доста сериозен.
Председателят на Училищното настоятелство разказа пред в.БАНКЕРЪ, че преговорите с господата от компанията често са били придружени с конфликти. Агресивните инвеститори дълго време упорито не желаели да приемат, че тези земи не се продават. Силно сме притеснени, защото се опасяваме, че дори да отдадем земята под наем, ако компанията намери начин да построи нещо на нея, просто ще я заграби. Да не говорим, че в проектодоговора , който ни бяха предоставили за евентуален наем, беше посочена сумата от...1000 лева. Това е направо подигравка. Ние само ще посочим, че става дума за цена... 0.029 лв. на кв.метър.
Междувременно
изникват и други смущаващи обстоятелства.
С официално писмо № 1887 от 23 октомври 2006 г. Басейнова дирекция към Министерство на околната среда уведомява Пиринска туристическа компания, че в решението от април 2005 г., с което бившият главен архитект на София Стоян Янев дава разрешение да бъде променян застроителният план на местността липсва документ от кмета на Столична община, разрешаващ възлагането на подробен устройствен план, което е нарушение на закона (чл.124, ал.3 от ЗУТ). В същото писмо компанията е уведомена, че изпълненото основно строителство в обхвата на крайбрежната заливаема ивица на р.Искър е в нарушение на чл.146, ал.1 от Закона за водите.
През 2007 г. областната управа изпраща писмо до Столичната община, с което уведомява кмета на София Бойко Борисов, че наличието на строителство в коритото на р. Искър води до влошено състояние на реката по отношение проводимостта на речното корито при високи води и строителството се извършва без становище от язовири и каскади. В тази връзка комисия, назначена от областния управител на София Тодор Модев, установява, че вече построеното съоръжение се намира на място, което може да бъде залято при преминаване на минимални водни количества от порядъка на 10 куб.м. в секунда . С тази констатация областният управител сезира дирекция Контрол по строителството и настоява да се извърши проверка с особено внимание, както и да се предприемат необходимите законосъобразни действия от страна на проверяващите. Следва обемна кореспонденция между институциите, които са притеснени от случващото се на проблемния обект. Това, разбира се, не променя нещата. Нещо повече, инвеститорът успява да се сдобие и с благоволението на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. На 12 октомври заместник-министър Савин Ковачев изпраща официално писмо до Дирекция Архитектура и градоустройство (ДАГ), в което надълго и нашироко обяснява мащабността на проекта и категорично заявява, че разпоредбите на Закона за устройство на територията не противоречат на намеренията на Георгиев и дават възможност да бъде направено частично изменение на плана според изискванията на инвеститорите. На свой ред компанията поръчва и получава и доста обемисто становище, че работата може да се завърши, подписано от куп специалисти от частната фирма Хидроенергетика ООД . След това мащабна документална инвазия няма как изменението да не бъде направено. Разликата между исканото и полученото обаче е доста сериозна по отношение на това, какво може да бъде построено на такова място. Частичното изменение предвижда зона за открити рекреационни съоръжения, пречиствателни съоръжения, трафопост, заведение за обществено хранене и паркинг. Никъде не се споменава за възможност за мащабния градеж, който вече е започнал. Да не говорим, че до този момент от ДАГ все още не са издали разрешение за строеж на въпросния атракцион. Това обаче не е пречка агресивният предприемач да продължи започнатото, макар и без всички необходими документи. И защо не - както се казва, пролет е, прекрасно време за реализация на инвестиционни намерения....
Мариета Велинова

Главният архитект на София - Петър Диков: След като получих сигнала от в.БАНКЕРЪ, веднага разпоредих проверка по случая. Оказа се, че през миналата година действително е направено частично изменение на плана, но в него са определени само параметрите на застрояване, които законът предвижда. Ние не можем да оспорваме становището на МРРБ, нито на специалистите, подписали доклада от Хидроенергеника. Разбира се, фактите, които научавам сега по отношение на придобиването на терените, са доста смущаващи, но това е работа на прокуратурата. Документите, въз основа на които е направено самото изменение, са съобразени с изискванията на закона. Това обаче в никакъв случай не гарантира реализацията на проект с такова инвестиционно намерение, каквото ми показвате сега. До този момент ние не сме издавали и разрешение за строеж. И ако на това място наистина се строи нещо, ще предприемем необходимите мерки, за да бъде спряно. Оттук нататък ще бъдем много стриктни по отношение на евентуалните строежи върху тези терени и лично аз ще следя да няма отклонения от предвиденото по закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във