Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиционните сделки в ЦИЕ са се увеличили със 7% за полугодието

През първата половина на тази година инвестиционните сделки в Централна и Източна Европа са достигнали 6.26 млрд. евро. С основен принос за това са две мащабни портфолиа от имоти на стойност 2.2 млрд. евро, а Полша и Чехия имат 78% от дела на вложенията в такива активи в ЦИЕ-6, четем в доклад на Colliers. Най-голямото портфолио от жилищни имоти на Heimstaden заема 67% от общия инвестиционен обем в Чехия и около 21% от този в региона. Придобиването от Lonestar (Optima) на 61.5% от акциите на полската инвестиционна компания GTC (която има офис и в България) в ЦИЕ представлява 15% от всички транзакции в ЦИЕ-6. Сегментът на офисите и този на индустриалните и логистичните площи също са с добри резултати с дял съответно от 41% и 22 процента.

Според Кевин Търпин, директор проучвания, Colliers CEE, не е изненадващо, че активността при търговските площи и хотелите, е по-ограничена, имайки предвид, че негативните ефекти от пандемията са най-осезаеми при тях. По отношение на цените, възвръщаемостта на първокласните индустриални и логистични имоти, остава стабилна, като има и пазари, на които се свива. При висококачествените офиси, тя е нараснала средно с 25 базови точки, а при търговските площи – с 50. "Инвеститорите запазват интерес към ЦИЕ, но се отнасят с повишено внимание към региона, докато пазарите се успокоят и ограниченията за пътуване от и до някои държави по света отпаднат", отбелязва експертът.

София е единственият град в Централна и Източна Европа, в който се отбелязва спад на наемите на първокласни офис площи през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания. За периода цените на първокласни офис площи в столицата са намалели с 6,3% на годишна основа и са достигнали 15 евро на кв. метър. Експертите на компанията очакват те да продължат да се понижават през идните дванадесет месеца. 

Инвеститорите от Европа, Средния Изток и Африка (с изключение на ЦИЕ) са най-активните през първото полугодие на тази година, по-конкретно шведските с транзакцията на чешкото портфолио от жилищни имоти на стойност 1.3 млрд. евро, следвани от немските и френските, всеки от които с придобивания на активи на стойност около 250 млн. евро. Както и в предишните години, местните инвеститори от ЦИЕ също имат принос към общия обем сделки, който през разглеждания период възлиза на една трета от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във