Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиционният фонд „Три морета“ търси български проекти

Най-различни са възможностите, които инвестиционният фонд „Три морета“ дава на българските проекти в сферата на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност. 

Според Джо Филипс, директор „Инвестиции“ в Amber Infrastructure Group, ексклузивен инвестиционен съветник на Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета“ /3SIIF/, в България инициативата "Три морета" обаче е слабо позната. За да променят това у нас са се заели Българската търговско-промишлена палата и "Българска банка за развитие" АД. Те са обединили усилията си за информиране на бизнеса какво представлява инвестиционния фонд към инициативата и в какво може да инвестира. Джон Филипс  смята, че към момента целта е да се направи добро портфолио от разнообразни компании и сектори в 12-те държави на инициативата.

Фондът вече има инвестиция в България – в компанията Enery,

която работи в областта на възобновяемите енергийни източници. Тя управлява фотоволтаичния парк "Караджалово" в едноименното село в община Първомай. Този проект е един от най-големите фотоволтаични паркове на Балканите. Той се простира върху 1000 декара и е съставен от над 214 000 модула. Слънчевата централа е в експлоатация от май 2012 година. Пиковата й мощност е 60.4 мегавата. Произвежданата електрическа енергия от Парк "Караджалово" се изкупува на различни пазарни сегменти, съгласно действащото законодателство. 

Самият фонд ще работи общо пет години, до 2024 година,

така че трябва да се използва този прозорец за нови инвестиции. Има ключови критерии за всяка компания, като се търси възвращаемост за всяка инвестиция.

Според Илия Лингорски 15-годишният финансов хоризонт на фонда, подкрепен и от ББР, ще даде възможност за осигуряване на възвращаемост в дълъг период, затова проектите се проучват изключително внимателно.

Фондът 3SIIF е създаден от девет банки за развитие, сред които и ББР, и вече направи първите си инвестиции, целящи подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

 До момента в него са събрани 1 млрд. евро,

но активно се работи за привличането и на частен капитал с целеви размер между 3 и 5 милиарда евро. Очакванията са 3SIIF да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Основната цел на фонда са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

На срещата на високо равнище на акционерите в Люксембург тази есен представителите на ББР предложиха и създаването на отделен Иновационен фонд към инициативата, който  ще подкрепя усилията на всяка от страните-членки на “Три морета” да осъществи целеви  иновационни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във