Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестициите от Литва у нас са в зелена енергия и в недвижими имоти

Нов посланик имаме вече в Република Литва. Селвер Халил, която ще представлява страната ни, вече връчи акредитивните си писма на президента Гитанас Науседа.

Тази година България и Литва отбелязват 30-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения. Отбелязва се и 170 г. от рождението на литовския учен, политик и общественик д-р Йонас Басанавичиус, прекарал и 25 г. от живота си в България.

Добра предпоставка за развитие на търговско-икономическите отношения с Естония, Литва и Латвия, сега ни дава Инициативата "Три морета" , която обединява 12 държави членки на ЕС - включително Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения, граничещи с Балтийско море, Адриатическо море и Черно море.

Това е още една възможност за развитие на двустранните отношения с балтийските държави. В тази посока може да се разглеждат и три от последните нови посланически назначения. Вече един български дипломат ще отговаря за Естония, Литва и Латвия, но това ще става дистанционно от София. Този пост ще заема дипломатът от кариерата Селвер Халил.

Търговско-икономическите връзки между България и Литва не са много активни, но през последните години постоянно нараства стокообменът.

Напук на очакванията, през пандемичната 2020 г. износът към балтийската страна възлиза на 82.01 млн.  евро, като се отчита увеличение с 13 на сто. Вносът на литовски стоки у нас е за 72.53 млн. евро, но той намалява (с 3.1%). Стокообменът между двете страни достигна рекордните 154.54 млн. евро, като расте с 4.9 процента. А търговското салдо е положително за България.

Водещи стоки в българския износ през миналата година са медикаментите с дял от 19.6%, вати от текстилни материали и артикули от  тези  вати (с 11.2%), шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао, хлебарски, тестени  сладкарски или бисквитни продукти, интегрални схеми и електронни микрокомплекти, семена от слънчоглед и други.

С най-голям дял - 17.2%, са пурите (включително тези с отрязани краища), пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна, мляко и сметана, концентрирани или с прибавка  на  захар  или други подсладители, предавателни апарати за радиотелефония, радиотелеграфия, радиоразпръскване или телевизия, дори с  вграден  приемателен  апарат  или апарат за записване или  за  възпроизвеждане на звук; телевизионни камери; апарати, хладилници, фризери и други съоръжения, машини и апарати за охлаждане или замразяване, с  електрическо или  друго  оборудване и т.н.

По данни на БНБ през 2020 г. общият размер на инвестициите от Литва в България възлиза на 128 млн. евро.

Една от големите вериги за бързооборотни стоки у нас - “Т-маркет”, е литовска. Инвестиции от балтийската страна има и в сектора за зелена енергия, в недвижимите имоти. Една от последните литовски компании, стъпила на българския пазар, предлага устройства, които преобразуват аналоговия телевизионен сигнал в цифров.

Туризъм

През март 2009 г. между държавните агенции по туризъм на двете страни е подписано споразумение за сътрудничество, което е в сила от 14 декември 2010-а. През лятото има директни чартърни полети по линията Вилнюс - Варна. Повечето литовски туристи летуват на българското Черноморие. Другите най-посещавани градове са София, Пловдив и Велико Търново.

Интересът на литовските туристи към нашата страна е на приливи и отливи. През 2018 и 2019-а у нас например пристигнаха съответно по 40 134 и 32 627 гости.

Логично през пандемичната 2020-а броят на  туристите от Литва в местата за настаняване у нас са над 2300, показват данните на НСИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във