Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестициите от Южна Корея у нас възлизат на 212 млн. евро

Южнокорейската фирма "Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България" има у нас завод за производство на трансформатори и стъпални регулатори с над 60 годишен опит.

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Корея от 24 до 27 септември, съобщиха от правителствения пресцентър. Визитата се провежда в навечерието на 30-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 година. Това е първото посещение на български министър-председател в Република Корея.

Тя се провежда веднага след втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, която се състоя между 9 и 13 септември в Сеул, столицата на Република Корея. По време на сесията ще бъдат обсъдени перспективите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, селското стопанство, транспорта, информационните технологии и съобщенията, туризма и други области от взаимен интерес.

За периода между януари и май тази година българският износ за Република Корея се увеличава с близо 25% спрямо същия период на миналата година и достига 54.8 млн. лева, съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на събитие през юли, организирано от Корейско-българската асоциация за приятелство, на което присъстваха множество корейски инвеститори от различни сектори.

Едно от важните направления на сътрудничество с азиатската страна е развитието на двустранния стокообмен. Тенденцията на нарастване на търговията продължава и през тази година, като за първите пет месеца на тази година тя расте с над пет процента до 178 млн. лева.

Интересът на корейския бизнес към България пък е довел до реализирането на мащабни проекти в страната ни. По данни на БНБ за периода 1996 г. - 2018 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 212.2 млн. евро. Достигнатото ниво на корейските инвестиции в България все още не отговаря на възможностите на страната. Страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти в България, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

През 1997 г. заводът "Елпром Трафо" в София е приватизиран от компанията Hyundai Heavy Industries Co. Korea, която става основният притежател на акциите на компанията. През 2001 г. българската фирма достигна стандартите на компанията майка и името й е променено на "Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България". Предприятието е производител на трансформатори и стъпални регулатори с над 60-годишен опит.

Министър-председателят Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията "Hyundai Motor Group" в Хуасонг.

При своето посещение премиерът Бойко Борисов ще обсъди възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни. Българският министър-председател ще има срещи с премиера на Република Корея Ли Нак-йон и с президента на на азиатската страна Мун Дже-ин.

Министър-председателят Борисов ще посети и Университета за чужди езици "Ханкук" в Сеул.

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде придружен от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във