Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиция за над 40 млн. евро беше открита в Търговище

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри днес в Търговище новопостроената пещ на завода за плоско стъкло в града. Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри новопостроена пещ на завода за плоско стъкло в Търговище. Инвестицията на едно от трите най-големи в света съоръжения е на обща стойност 42 млн.евро.

По време на официалната церемония по запалване на обновената пещ за производство на плоско стъкло в завода на "Тракия Глас България ЕАД" министър Караниколов изтъкна, че тази инвестиция е поредната, показваща утвърждаващата се роля на България като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на производството.

Отчита се увеличение на броя на инвестиционните проектите, осъществявани в страната, както и многократно разширяване на производствените мощности на голям брой чуждестранни компании, отбеляза министър Караниколов и даде за пример сертифицираните 18 проекта за първото полугодие на годината по Закона за насърчаване на инвестициите.

"Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лв. и се очаква разкриване на над 2200 нови работни места", подчерта Караниколов. По думите му към момента в Българската агенция за инвестиции има още 68 проекта в процес на сертифициране на обща стойност близо 1.5 млрд. лв., с потенциал за създаването на нови 6600 работни места.

"Тракия глас България" ЕАД е част от турския холдинг "Шишеджам". Компанията е учредена през 2003 г. в гр. Търговище с основна дейност производство на стъкло и стъклени изделия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във