Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Инвестиции под звуците на сиртаки

"ЕКО България" се разширява на българския пазар на горива с нови бензиностанции, иновативни продукти и увеличаване на броя на предлаганите услуги.

Гърция е третият по големина инвеститор в България след Холандия и Австрия. За последните дванадесет години нейни компании са вложили в нашата страна 3.838 млрд. евро. Най-високи стойности на преки гръцки чуждестранни инвестиции са отчетени през 2006-а в размер на 533.5 млн. евро, през 2007-а те са 874.5 млн. евро, а през 2008-а - 635.9 млн. евро.

По данни на Българската народна банка южната ни съседка е в челните места у нас в секторите търговия, финансово посредничество и недвижимо имущество. Само за миналата година преките инвестиции възлизат на 75.2 млн. евро.

За периода от 2005-а до днес има осем проекта с участието на гръцки фирми, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите. Сред по-големите е този на "Стомана индъстри" АД, Перник (от групата "Виохалко"), за изграждане на цех за производство на прокатни изделия. Металургичният завод "София мед" АД, София (от групата "Виохалко"), пък направи вложение за увеличаване на капацитета и на производството на изделия от мед и месинг, а "Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън" ЕООД  разшири дейността на центъра за обединени услуги, който ще подпомага дейността на всички фирми от групата "Кока-Кола".

Тези три фирми, както и "Хеленик петролиум" с българското си дружество "Еко България"  са сред 100-те най-големи чуждестранни компании в страната през 2017-а.

Няма точни данни, но около 14 000 са търговските дружества с гръцко участие на наша територия. Най-много от тях са регистрирани на територията на Благоевградска област, в област София-град, в Пловдивско, в Хасковско. Сериозно преместване на гръцки фирми към България се наблюдава от 2011-а насам, което се обяснява с въвеждането през същата година на плоския данък от 10 процента.

България е привлекателна с ниските си данъци и добрите финансови показатели, отбелязаха десет от най-големите гръцки инвеститори при среща с премиера Бойко Борисов по време на Пловдивския икономически форум в края на юни. Те потвърждават и интереса си за нови вложения, тъй като тук "компаниите имат сигурност за парите, които влагат". Освен това сме близка локация, атрактивни сме и поради лесния достъп до единния европейски пазар.

В икономическото министерство вече е внесен проект за обособяване на индустриална зона в гр. Сандански и държавата може да го подкрепи, ако има потенциал за навлизане на нови инвестиции в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във