Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиции по европрограми за 16 млн. лв. влизат в община Лясковец

Близо 16 млн. лв. са одобрените разходи по проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020), които ще влязат като инвестиции в община Лясковец. Към момента по приключени частни и публични проекти на територията на общината са изплатени над 5 млн. лв.” Това каза земеделският министър Десислава Танева на церемонията по откриване на обновената сграда на Народно читалище ,,Напредък-1870” в гр. Лясковец.

Танева изрази увереност, че новият програмен период на ПРСР ще даде възможност на общините да продължат да подобряват средата на живот, инвестирайки в материалната си база.
По време на посещението си в Лясковец, Десислава Танева се срещна със земеделски производители. Тя запозна стопаните с обстановката в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. ,, Експертен екип в БАБХ изготвя новите изисквания за нивата на биосигурност в трите категории стопанства, отглеждащи свине. Очаква се в началото на месец октомври да бъдат готови предложенията за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44“, обясни Танева. Тя бе категорична, че отглеждането на прасета ще става единствено в условията на биосигурност.

Министърът обяви, че за личните стопанства се предвижда облекчена регистрация, като в тях ще е допустимо отглеждане до три прасета, само за угояване и лични нужди. За фамилните ферми, които включват развъдна дейност, мерките за биосигурност са значително по-високи. Танева посочи, че по Програмата за развитие на селските райони предстои да бъдат отворени целеви приеми. Мерките ще бъдат насочени към инвестиции, свързани с допълнителна превенция на стопанствата и преодоляване на последствията от африканската чума и други заболявания по животните, включително повишаване на биосигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във