Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиции не идват, но и не се създават условия за това

Преките чуждестранни инвестиции (по данни на БНБ) през второто тримесечие на тази година са отрицателни в размер на 594 млн. евро. Това е най-слабото тримесечие от началото на 2010-та, коментира финансистът и бивш депутат в 47-я парламент Петър Чобанов

Освен това то е най-слабото от 2006 г. и по отношение на инвестициите в БВП в реално изражение. Което според Чобанов задълбочава дългосрочните проблеми пред потенциала за икономически растеж.

Числата наистина могат да кажат много, но е добре те да бъдат поставяни и в конкретна икономическа среда.

Вярно е, че през април, май и юни парите от чужбина, които влизат у нас, намаляват. Но при сегашната икономическа ситуация в нашата страна пък и в Европа, а и при близостта на войната в Украйна, едва ли може да се очаква какъвто и да било наплив на инвеститори. Каквото и правителство  да е начело.

По-скоро политиците ни трябва да се вгледат в себе си. Не е нормално толкова месеци да си играят на избори и да не могат да се обединят около интересите на България, преследвайки собствения си интерес. Е, кой да инвестира в такава държава, в която промяната към по-добро така и не се случва.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във