Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Инвестиции чертаят пътя за възстановяване на общините

Ковид-19 се отрази зле финансово на всички общини. Намаляха приходите от местни данъци. Спазването на наложените протиоепидемични мерки беше свързано с допълнителни разходи. Наложеното ограничение в работата на фирмите ограничи потреблението на хората. 

Това също повлия и върху инвестиционните проекти на общините - някои бяха спрени, но по други продължава да се работи. Заедно с това се подготвят и нови проекти, съгласуват се разрешения за строеж и документи за финансиране.  

От

Перник

дойде новината, че скоро ще бъде подписан договор за доставка на нови автобуси на природен газ по проекта за интегриран градски транспорт на града. Това съобщи на заседание на общинския съвет заместник-кметът Стефан Кръстев. Той уточни, че срокът за изпълнение на договора е 180 календарни дни.
След две неуспешни процедури, документацията е преработена и е увеличена прогнозната стойност. Новата процедура за доставка на подвижен състав е обявена през март тази година.
Очакват се 13 автобуси на природен газ да попълнят градския транспорт. Все в посока подобряване качеството на атмосферния въздух в Перник ще бъдат доставени и пет нови електрически единични автобуси, както и специализирано допълнително оборудване към тях зарядни станции. Електротранспортът се осигурява по проект по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".
В

Сливен

продължава изграждането на велоалеи, съобщиха от общината. Работи се на различни участъци в Града под сините камъни.

По план тези велоалеи трябва да са с дължина около 10 км и да са готови до края на годината. Те са част от поректа за Интегриран градски транспорт на Сливен и за тях ще се изразходват около 1 млн. лева. 

Община Ямбол

се възползва от поканата на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи към Европейската комисия за участие в инициативата „WIFI4EU – насърчаване на интернет свързаността в местните общности“ и беше одобрена за отпускане безвъзмездна финансова помощ в размер на 15 000 евро в рамките на Механизма за свързване на Европа. 

Инициативата WIFI4EU е схема за подпомагане на предоставянето на достъп до безплатен висококачествен интернет на местни жители и посетители в центровете на местния обществен живот като паркове, площади, обществени сгради и други места, съобщиха от общината.

Общината разполага с 18 месеца от датата на влизане в сила на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства за осигуряване на безплатния интернет. За целта ще бъде сключен договор с фирма, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, която да осигури необходимото оборудване и изпълни техническите изисквания, и инсталира Wi-Fi точките за достъп. Община Ямбол ще бъде отговорна за осигуряване на финансирането на абонамента за интернет за предлагането на безплатен достъп до висококачествен безжичен интернет за всички граждани и посетители на града за период от минимум 3 години.

Община Ямбол като бенефициент следва да използва общата визуална идентичност, определена от Европейската комисия, която ще следи от разстояние за качеството на връзката във всички WiFi4EU точки за достъп.

Дванадесет проектни предложения на индивидуални кандидати и младежки организации са одобрени по Правилника за финансиране на младежки проекти и в изпълнение на Стратегията за развитие на младите хора в

община Шумен,

съобщават от пресцентъра й. За тези проекти през тази година са отпуснати 30 000 лева.
С финансовата подкрепа на общината ще бъде реализирано и второто издание на "Робо Академия" в Шумен. Целта й е да събуди интереса на младите хора към науката и технологиите, като по време на обучението участниците ще имат възможност да направят своите първи стъпки в роботиката, електрониката и програмирането.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във