Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Интерконекторът с Гърция пропуска обещания от Борисов срок

Българо-гръцката газова връзка, по която страната ни трябва да получава договорените количества газ от Азербайджан, няма да е готова до средата на следващата година.

"Ние дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията ICGB за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на интерконектора "Комотини - Ст. Загора" за 30 юни 2022 г. Фактически това е обозримият период, през който ще трябва да бъде използвана връзката НеаМисембрия - Сидерокастро - Кулата за алтернативни доставки. А това, че те са абсолютно необходими за България, това е защото чрез тях, в микса, може да се влияе по положителен за потребителите начин относно цената на природния газ", каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.

В момента страната ни е договорила определени количества азерски газ да влизат през съществуващия тръбопровод с Гърция. Капацитетът е резервиран обаче до септември тази година.

Изнесената от Иванов информация означава, че строителството на интерконектора ще приключи след обещания от експремиера Бойко Борисов срок. През февруари по време на една от марковите си инспекции, излъчвани в социалните мрежи, Борисов обяви, че газовата връзка между България и Гърция трябва да бъде готова до края на годината. Подобен ангажимент пое и компанията, която строи газовата връзка - гръцката "Авакс", въпреки че по договор газопроводът трябваше да е готов през април тази година.

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. По договор той трябваше да е готов през април тази година. От правителството обясняват забавянето на завършването му с Covid пандемията. Газопроводът е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Кабинетът обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във