Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Интерхотел Велико Търново" - съвсем преоценен

След седем години оглушително мълчание по въпроса за истинските причини, довели до разгрома на "Корпоративна търговска банка", преди десетина дни за първи път някой официално отвори приказка, че е крайно време несъстоятелността на фалираната финансова институция да бъде подложена на строг одит. Това стана по време на преговорите между бъдещите коалиционни партньори по тема "Финанси", а идеята за това е на  "Демократична България".

 

И с този одит - като в популярната песен: по-добре късно, отколкото никога! Защото покрай него току виж бъдат изследвани и истинските последствия от съсипването на банката. От едната страна на монетата - стотици фалити, затриване на бизнеси, обезглавяване на икономически сектори. От другата й страна - синдици, държани сякаш на въже, разпродадоха и продължават да разпродават всичко, до което успеят да се докопат. Най-често - на смехотворни цени! Равносметката е очевидна - стотици имоти се озоваха в единствено „подходящите“ ръце, а

мизерните приходи от продажбите им

покриха пренебрежимо малка част от задълженията към банката.  

Ярка илюстрация на този "буфосинхронизъм" е четвъртото по ред обявяване за продан на най-големия и емблематичен за старата столица на България - „Интерхотел Велико Търново“. Неговият стопанин - "Интерхотели" АД, досущ като много свои "събратя“, след фалирането на КТБ потъна в черната дупка на несъстоятелността.

Търгът, обявен от синдика на дружеството Венцеслава Стефанова е на 17 декември. Теренът на  ул. „Александър Пенчев“ е с площ 14 506 кв. метра. Върху него са вдигнати четири блока, оформящи масивния корпус на 6-етажния хотел със застроена площ от 4900 кв. метра.

До разгрома на КТБ, хотелът е разполагал с 201 обикновени и 19 луксозни стаи, два "президентски" апартамента, три ресторанта (с 220, 100 и 80 места), четири конферентни зали, закрит басейн, спа- и фитнес центрове. Плюс нощен бар и гаражи, които са извън основната сграда, плюс още няколко самостоятелни обслужващи помещения.

И докато цените на имотите в цялата страна растат главоломно, оценката на хотела се срива с всяко предлагане. Разбира се, според стандартите на несъстоятелността – на всеки следващ търг цената е с 20% по-ниска от предишната. Справка в информационния портал на синдиците показва, че през юни 2020 г. оценката на "Интерхотел Велико Търново" е била 24.996 млн. лева. През май т. г. - тя вече е 20 млн.лв., през август - 17.997 млн. лв., а днес - с 900 000 лв. по-малко - 17.097 милиона.

По силата на каква логика луксозният за времето си

хотел в сърцето на Велико Търново,

построен през 1981 г. по проект на известния български архитект Никола Николов, става все по-евтин и по-евтин? След като в нормалните държави емблематичните за всеки град сгради "вървят" в обратната посока, т.е. стават все по-скъпи и по-скъпи? У нас обаче почти всичко задължително се разминава с нормалните демокрации и историята на този хотел е поредното доказателство за това.

При голямото раздържавяване след 10 ноември 1989 г. "Интерхотел велико Търново", заедно с бившата резиденция на Тодор Живков в Арбанаси, попадна в лапите на бившия приватизационен фонд „Мултигрупелит“, който през 2001 г. бе преименуван на „Ем джи елит холдинг“, част от империята "Мултигруп".

След публичната екзекуция на нейния бос Илия Павлов (7 март 2003 г.) и последвалия разпад на икономическата групировка, през 2006 г. хотелът става собственост на ловешката “Генимекс ойл”, която е дъщерна фирма на “Генимекс”. Според официалната информация, новият собственик - бизнесменът Георги Георгиев, имал големи интереси в туризма и хотелиерството, защото притежавал хотели в курорта "Боровец", гр. Априлци и по Черноморието.

Впоследствие собствеността на хотела е прехвърлена към друго сателитно дружество на Георгиев - „Интepxoтeли” АД, в което той държи пoчти вcички aкции чpeз компанията cи „Ди eнд Ди Джи пeтpoл пpoдyктc” (бившата фирма „Гeнимeкc oйл”), кoятo cъщo e обявена в нecъcтoятeлнocт.

Справка в регистрите на "Корпоративна търговска банка" показват, че към края на 2013 г.  

Георгиев и "Интерхотели" АД имат кредит от 22.052 млн. лв.,

който - при затварянето на банката на 20 юни 2014 г. - вече е 23.509 милиона. Три години по-късно, когато синдиците се сещат за Георгиев и дълговете на туристическото му бижу - през февруари 2017 г., непогасените му задължения (главница плюс лихви) вече са 31.472 млн. лева. А според списъка на кредиторите, одобрен от съда по несъстоятелността, фирмата дължи пари и на Националната агенция за приходите: до март 2020 г. - 199 622 лева.

Както можем да се досетим, дори сегашната продажба на хотела да бъде реализирана на обявената от синдика цена, кредиторите на дружеството няма да могат да получат и половината от парите си. Това обаче е оптимистичният вариант, който - ако съдим от натрупания досега опит - едва ли ще се случи. Практиката показва, че обезценките на имота ще продължи, докато

крайната цена не стане удобна за "богоизбраните" купувачи,

т.е. падне до около 20% от реалните дългове на компанията.

Звучи параноично, но обстоятелствата подсказват, че някой усърдно работи в тази посока.

Огромният комплекс, който навремето беше символ на лукса, се руши и с всеки изминал ден добива все по-неугледен и непривлекателен вид. По информация на очевидци, миналата година самият Георгиев - независимо от отнетите му от съда правомощия - лично е ръководил изнасянето на почти цялото обзавеждане и оборудване на хотела.

След това дошъл редът на апашите, които започнали да "шетат" из огромния комплекс толкова нагло, че накрая синдикът на дружеството бил принуден да прибегне до услугите на специалната охранителна фирата „Делта Гард“.

Какво ще се случи на 17 декември не е трудно да предположим. Търгът отдавна е разпалил страстите и е активизирал майсторите на градски легенди в старопрестолната столица. В обръщение са пуснати имената на неколцина видни политици и един куп "лъскави" международни компании, които през глава хукнали да инвестират у нас, след като научили вестта за търга. Както обикновено обаче става в подобни случаи, всички може и да говорят, но "истинския“ победител още не се е появил на хоризонта.

Що се отнася до съдбата на кредиторите, тя също е лесна за предвиждане - свят широк, студена вода за пиене бол...

Facebook logo
Бъдете с нас и във