Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Интересът към "Три морета“ премина регионалните граници

С декларация на държавните ръководители на страните участнички на 9 юли завърши шестата среща на върха на инициативата „Три морета“, която обединява 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море, на която България беше домакин. 

Участниците в срещата на върха на инициативата „Три морета“ бяха единодушни, че интересът към събитието е надхвърлил регионалните граници. 

"Срещата  на върха на инициативата "Три морета" потвърждава растящата важност на сътрудничеството в този формат, което подкрепя икономическото развитие на Централна и Югоизточна Европа и региона да насърчава европейското им развитие и засилва връзките между тях. Имам списък на приоритетни проекти, имаме бизнес форум, имаме сътрудничество между търговските палати в нашите страни. Всичко това започва да дава ефект. Развитието на връзките на парламентарно и местно ниво допълват междуправителствените връзки и това е добре дошло за нас",  коментира по време на пресконференция в рамките на форума на 9 юли президентът на Румъния Клаус Йоханис. 

Според него интересът към дейностите на Инициативата „Три морета“ нараства от страна на много държави в Европа и в трансатлантически аспект. 

"Днешните резултати потвърждават валидността на целите, които са потвърдени от Срещата на върха в Румъния през 2018 г. те продължават да се развиват и днес на тази среща Румъния е отдадена на инициативата като прагматична инициатива и подкрепя конкретни решения в рамките на инициативата, които ще дадат своя принос за преодоляване на различията и пропуските, за устойчивото развитие в региона, за благото на нашите граждани“,  обясни румънският президент и подчерта, че крайната цел на полаганите усилия в рамките на инициативата са реализирането на приоритетните проекти в сферата на икономиката, транспорта и дигиталната свързаност.

Президентът подчерта, че Румъния отдава голямо значение на развитието на железопътните мрежи, което е изключително важно за развитието на икономиката и което ще има голям принос за региона. "Значението на инициативата се състои и в способността да подкрепя съвместните решения с цел насърчаване на устойчивото развитие, по-силната икономика и перспективите за устойчиво и интелигентно развитие“, посочи още Клаус Йоханис.

С декларация на държавните ръководители на страните участнички на 9 юли завърши шестата среща на върха на инициативата „Три морета“, която обединява 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море, на която България беше домакин.  В нея представителите на 12-те държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море, декларираха политическа воля да работят за ускореното развитие на региона.

На срещата бе договорено споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните участнички.Латвия е следващият председател на инициативата „Три морета“. На церемония в НДК президентът Радев връчи флага на инициативата на латвийския си колега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във