Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Интересът към България не намалява

 Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се опита при днешното си посещение в Бургас да разсее тъмните облаци над  туристическия бранш.

При срещата си с кмета на града  Димитър Николов, с областния управител Вълчо Чолаков и с ръководството на летище Бургас тя даде да се разбере, че прогнозите за предстоящия летен сезон не са чак  много  стресиращи.

Очакванията са това лято на Летище Бургас да пристигнат 6 400 чартърни полета.

Област Бургас осигурява прекрасни възможности не само за летен туризъм, но и за археологически, винен, бизнес и шопинг туризъм. Времената се промениха, туристите все повече предпочитат индивидуалните пътувания. Заради това ние трябва да се адаптираме към новата среда“, коментира  министър Николова при инспекцията й на летището. Тя се запозна с въведените противоепидемични мерки на аеропорта и получи уверенията на изпълнителния директор на концесионера  му   Франк Кванте и на директора на летището Георги Чипилски, че правилата тук се спазват безкомпромисно.

„Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава възможност за различни нишови туристически пътувания“ , категорична е Николова. Тя подчерта, че заедно с местната власт още от септември миналата година се работи за подготовката на предстоящия сезон Лято 2021, а очакванията й са той  да започне на 1 юни.

Министър Николова коментира, че приоритетна цел за страната ни е привличането  на клиенти от  полския и чешкия  пазар, които имат  сериозен потенциал. Стана ясно, че във Варшава ще бъде открито представителство, ще се инвестира и в реклама на този пазар, а целта е да се привлекат между 400 и 500 хил.полски туристи. За последния сезон те са били 185 хил., но има много по-големи възможности, смята Николова.

Според нея , огромен интерес към страната ни има и от потребителите от Израел.

Ще имаме  засилена кампания също в Русия и в Германия. От руския пазар има изключително голям интерес, предстои да се направи допълнителна среща в Москва по отношение на регулацията с визите“, поясни Николова.

Стана ясно , че  в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100 процента.

Вицепремиерът съобщи още, че над 4.5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3.3 млн. са българи, а чужденците са над 1.2 млн.,  показват  данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). 

Надявам се, че изпълнената с изпитания и предизвикателства  2020 година ще остане в миналото, а  от нея ще запазим само натрупания опит и важните изводи, които да ни помагат да продължим дейността си напред“,  уточни министър Николова.

Според  предоставената от нея информация през миналата година  в местата за настаняване  са регистрирани над 400 хил. румънски туристи , а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди. На трето място по брой на посетителите  се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас,посетени  за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив.  Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от Националния статистически институт и от  БНБ за първите девет месеца от 2020 година. Очакванията са тази сума в крайната сметка да  нарастне  поради малкия брой на  туристическите  пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, когато  бъде публикувана окончателната статистика, поясни министър Николова.

За  област Бургас вицепремиерът коментира, че малко под 1,1 млн. човека  са пренощували тук  в места за настаняване през 2020 г. по данни от системата ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски граждани, над 55 хиляди са полските гости. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са съответно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.

Изпълнителният директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ г -н Кванте съобщи, че летищата в Бургас и Варна са готови да посрещат и летните гости .

Очакваме само туристите да вземат своето решение. Искаме да покажем на всички, че  работим, и да покажем на света, че България е сигурна дестинация“, заяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във